top of page

Университети извън Пекин - Висше образование в Китай - Част5

Актуализирано: 16.10.2023 г.

Дойде есента и е време да възобновим темата за университетите и висшето образование в Китай. До тук сме разказали много подробно за целия процес от подготовка за кандидатстване до условията на живот и общежитията, разгледахме подробно и няколко университета в Пекин. Наваксай като прочетеш цялата поредица:

Ако не си фен на мегаполисите и искаш да опознаеш страната, следващите редове за точно за теб - ще се запознаеш с няколко интересни учебни заведения извън пределите на столицата.

Както досега и тук сме предоставили сайт на всеки университет и дори имейл адрес към съответния интернационален офис, за да може да ги проучиш детайлно, ако решиш може и директно да им пишеш.


1. 南京财经大学

Nanjing University of Finance and Economics - (NUFE)

Университетът по финанси и икономика в Нанджин е един от най-красивите университети в Китай. Разположен в провинция Дзянсу и е ориентиран към дисциплини като икономика и управление, право, инженерството, хуманитарните науки и изкуство. В момента се състои от над 18 филиала: училище по икономика, училище по публични финанси и данъчно облагане, училище по финанси, училище по международна икономика и търговия, училище по счетоводство, училище по маркетинг и управление на логистиката, училище по хранителни науки и инженерство, училище по приложна математика, училище за чужди езици, училище по журналистика, училище по изкуства и дизайн, MBA център и др.

Пейзажът около унито е много живописен, освен множество открити и цветни местенца за отдих и почивка, има и 3 кампуса - Xianlin, Fujian Road и Qiaotou, а като всички университети в Китай, разполага и със столова, ресторанти, модерни спортни съоражения, клиника, библиотеки, център за изкуства и тн. Разгледай картата и си представи, че вече си там и се разхождаш из алеите или може би се подготвяш за изпит в близост до езерцето? Не му мисли много, а стягай багажа, защото в този университет подготовката за изпити няма да бъде проблем, той разполага с библиотеки, които притежават над 5 милиона книги, броя на мултимедийните класни стаи възлиза на повече от 200, а този на лабораториите и компютърните зали е над 100.

Разгледай и сайта: https://www.nufe.edu.cn/ или пиши по имейл: dangban01@nufe.edu.cn

2. 河北工程大学 Hebei University of Engineering

Инженерният университет в Хъбей се намира в град Хандан, провинция Хъбей. Разделен е на 3 корпуса - администрация, Южен китайски корпус (там е института за опазване на водите и хидроенергия) и корпус Конгтай (медицинския филиал, в близост до университетската болница Хъбей). В момента университетът се гордее с 2427 докторанти, 23 961 редовни студенти и 156 международни студенти.


Най-популярните специалности в инженерният университет в Хъбей са: гражданско инженерство, архитектура, минно инженерство, опазване на водата и хидроенергетика, механичен дизайн, производство и автоматизация, електроинженерство и автоматизация, инженерство за проучване на ресурси, инженерство за водоснабдяване и дренаж, технология за проучване и инженерство, строителна среда и инженеринг на оборудването.


Изключително популярна е и инженерната роботика на учебното заведение - UPRE Robotics. Университетът има изградена и високотехнологична лаборатория, разделена на механична група и група за електрическо управление. Механичната група е отговорна главно за дизайна на роботите и производството на роботи, както и по-късното оптимизиране и поддръжка им. Групата за електрическо управление е разделена на хардуер и софтуер.

Ако технологиите на бъдещето, роботиката и иновациите са твоята страст - тук ще се впишеш чудесно и ще имаш поле да развиеш потенциала си. По-подробно може да разгледаш и сайта : http://www.hebeu.edu.cn и да им пишеш имейл: guojichu@hebeu.edu.cn


3.东华理工大 East China University of Technology - (ECUT)

Източнокитайският технологичен университет е бил известен преди като институт по геонаука, сега е технологичен университет под съвместната администрация на народното правителство на провинция Дзянси, SASTIND, Министерството на природните ресурси на Китай и Китайската национална ядрена корпорация. Като първият университет, основан от Министерството на ядрената промишленост на Китай през 1956 г., той обхваща площ от повече от 2500 акра с един кампус в град Нанчанг, а другият в град Фуджоу, провинция Дзянси. Има повече от 30 000 студенти и персонал от 2800 души, който включва 1400 преподаватели и 600 професори и доценти. Сред най-желаните дисциплините са геологията и ядрената наука, но можеш да избираш специалност и измежду: инженерство, изкуства, управление, икономика, право, образование и т.н.


Важно е да се спомене, че главният корпус в град Нанчанг е забележителен. Тук минало, образование и бъдеще се преплитат, създавайки невероятна синергия. Градът е малък и оживен с 2100-годишна история, известен е с писателя на пиеси Танг Сянзу, живял преди 400 години и наречен "Източеният Шекспир". В кампусите студентите могат да се насладят на древната и традиционна култура, включително операта Linchuan и „Павилионът на божурите“.


Мисията, че преподаването и изследванията трябва да бъдат комбинирани и взаимно зависими в един университет, е водеща в това висше учебно заведение. Унивеситета оказва финансова и морална подкрепа за иновативни проекти и инициативи. Доказателство за това са и създадените досега 19 национални и провинциални лаборатории, т.е. Държавна ключова лаборатория по „Ядрени ресурси и околна среда“, CAEA ключова дисциплинарна лаборатория по „Радиоактивна геология и проучвателни технологии“, Международна база за сътрудничество на Министерството на науката по „Земна среда“, Център за инженерни изследвания на Министерството на образованието по „Ядрени технологии“, Референтна лаборатория на МААЕ, Национален експериментален учебен демонстрационен център по „Радиоактивна геология“ и др. Освен това има два футуристични центъра за обучение:

- център за напреднало обучение по уранова геология и изотопна хидрология на МААЕ

- център за обучение на персонал за проучване и развитие на отвъдморските уранови ресурси и др.


Ако всичко това ти звучи интригуващо, а не прекалено сложно и необятно, може би този университет ще те вдъхнови и ще ти помогне да станеш изявен специалист, защото освен добро образование, този университет съдейства и със стажански програми и кариерна реализация. Това е официалният му сайт: https://www.ecut.edu.cn/main.htm и имейл: internationalstudents@ecut.edu.cn


4. 福建师范大学

Fujian Normal University

Фуджианският нормален университет е всеобхватен университет, разположен в югоизточен Китай. Намира се в град Фуджоу, провинция Фуджиан. Има история на повече от 100 г. Основният кампус, също като Източнокитайският технологичен университет, се намира в университетския град Фуджоу. Интересен факт, е че кухнята на този район е една от осемте основни китайски кухни, известна с пържения дроб и месото от личи.

Учебното заведение разполага с шест национални бази за научни изследвания и обучение на таланти. Теоретична икономика, математика, география, китайски език и литература, чужди езици и литература, спорт, музика и танци са сред най-предпочитаните дисциплини.

Ако искаш за задълбочиш познанията си по езика или мисията да си преподавател по китайски език резонира дълбоко в теб - това е твоя университет. Тук ще получиш престижна диплома, може да станеш част екипа на университета и дори да започнеш да преподаваш китайски език в различни страни от Азия и света.


Повече информация може да прочетеш: http://iccs.fjnu.edu.cn или на имейл: iccsfjnu@263.net



5. 天津科技大学

Tianjin University of Science and Technology (TUST)

И въпреки, че ни беше доста трудно, намерихме достоен съперник на университета в Нанджин, в който също ще се насладиш на зеленина, свеж въздух и незабравими гледки.


Разположен на брега на Бохайско море и брега на река Хай, основан през 1958 г., университетът Тиендзин е изграден съвместно от китайското централно правителство и община Тиендзин. Това е ключов всеобхватен университет с дисциплини в индустрията, науката, изкуствата, селското стопанство, икономиката, управлението, медицината и правото. Предлага цял набор от образователни програми на различни нива и е сред най-ранните за прием университети в Китай, предлагащи учебни програми за международни студенти.


Разполага с мобилен постдокторантски център за технологии и инженерство в леката промишленост и мобилен постдокторантски център на общинско инженерство за преработка на храни в Тиендзин. Това учебно заведение предлага 4 докторски програми, 20 магистърски програми, 11 професионални магистърски програми по инженерство и 67 бакалавърски програми. Притежава няколко изследователски центъра и съвременни лаборатории на държавно и общинско ниво. Селскостопанските науки, химията, биологията и биохимията и инженерните програми са изброени като едни от най-конкурентните в света.

В допълнение, университетът е установил академични връзки с повече от 40 водещи колежи и изследователски институции в САЩ, Япония, Великобритания, Франция, Русия, Австралия, Канада, Германия, Швеция, Финландия и Корея. Всяка година по програмата за международен обмен изпраща студенти на обучение в партниращите страни, ти също може да си щастливец и да си един от тях. Научи повече тук: https://www.tust.edu.cn/ или zhangshuang@tust.edu.cn


За финал напомняме, че един от съоснователите на нашата школа - Методи Негревски - Майк живее и преподава във водещи унита в Пекин вече над 17г. Ако все още не намерил висше учебно заведение, което да те грабне и да те накара на мига да подготвиш документите, смело драсни някой ред - mike.negrevski@edulab-cn.com Обещаваме ти, че ще ти помогнем да намериш твоето местенце, ще те свържем и с ученици, които ни се довериха и безгрижно вече учат в Китай. Следи блога ни, скоро ще прочетеш и няколко откровенни интервюта с тях. Ще се убедиш колко интересно може да е следването в тази древна страна. 好好学习 天天向上!;)



47 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page