top of page

Университети в Пекин - Висше образование в Китай - Част4

Актуализирано: 11.12.2023 г.

Прочете ли цялата поредица за висшето образование в Китай? В нея подробно описахме всички стъпки за кандидатстване, стипендии, условия в общежитията, храната в студентския стол, също и една съществена част от студентските години - забавленията. Тук е цялата поредица:


Сега ще те запознаем и с няколко готини университета в Пекин, а в следващата статия ще ти представим и други учебни заведения из Китай. Днешната статия е сравнително кратка, представили сме най-важните детайли, които са ни направили впечатление. Предоставили сме и сайта на всеки университет и дори имейл адрес към съответния интернационален офис, за да може да ги проучиш детайлно и да им пишеш.


В следващите редове сме подбрали 8 пекински университета, разгледай ги и избери този, който най-много ти допада. След това, ако имаш нужда от помощ, може да ни пишеш - edulab.cn.bg@gmail.com

1. 北京工业大学

Beijing University of Technology (BJUT)

Пекинският технологичен университет, наричан накратко „университет Бейгонг“, е национален университет. Съчетава наука, инженерство, икономика, управление, изкуства, право и други дисциплини. Той е национално ключова строителна институция на "211 Проект". Избран в „План за образование и обучение за отлични инженери“ и „План 111“.

Пекинският технологичен университет се намира в сърцето на столицата - № 100 Pingleyuan Park, Chaoyang District.

Основните специалности са компютърни науки и технологии, софтуерно инженерство, автоматизация, гражданско инженерство, машинно инженерство, науки за материалите и инженерство, наука за околната среда и инженерство, финанси, биомедицинско инженерство, структурно инженерство и дизайн, сред които най-предпочитани са гражданско инженерство, софтуер инженерство и строително инженерство.

Пекинският технологичен университет има и международен департамент, който приема повече от 1000 чуждестранни студенти всяка година, ако си решил да се занимаваш с инженерство и искаш да живееш в Пекин - това може би е твоя избор. Можеш да се свържеш с унито директно и по имейл адрес - bpuiec@bjut.edu.cn.

Кампуса е наистина красив с всички необходими съоражения (като стадион, столова и др.) и прекрасен парк с езерце, подходящо за отмора и учене. Наскоро беше отворена и още една нова, модерна библиотека, която ще улесни писането на репорти, задачи и проучвания. За повече информация, разгледай и сайта https://english.bjut.edu.cn/



2. 中国地质大学

China University Of Geosciences (CUGB)

Китайският университет по геонауки предлага широка гама от специалности: геология, инженерство за проучване на ресурси, екологично инженерство, петролно инженерство, компютърни науки и технологии, материалознание и инженерство, технологии за скъпоценни камъни и материали, художествен дизайн и т.н. Университетът е класиран на първо място в страната за геология.

Геоложката библиотека е разделена на четири нива. На първия и втория етаж има студентска занималня и зала за конференции и няколко рафта с книги. Атмосферата е спокойна, винаги е тихо и топло, можеш да четеш с часове. Има и самостоятелни единични стаи с маси и мека мебел. На третият етаж се намира читалнята, а четвъртият етаж е мрежовия център и офисната част за персонала. Последният етаж е затворен за външни лица.

Като всеки китайски университет и този разполага с много спортни съоражения. Спортните площадки са обновени и съвременни. Учениците могат да спортуват на 10-те баскетболни игрища, две стандартни футболни игрища и един тенис корт.

Задължителна част от обучението в университета включва и полеви практики за увеличаване на геоложките знания и култивиране на геоложка грамотност. Провеждат се и училищни спортни срещи/ състезания два пъти годишно. Тези състезания обикновенно включва бягане на 100 метра, 1000 метра, 10 000 метра, 3000 метра с препятствия и други. Подобни инициативи целят да подобрят сплотеността на отделните класове и да поддържат студентите в добро физическо и ментално здраве.

Ако си решил да се занимаваш с геология, този университет ще ти предложи чудесна програма и условия, можеш да се свържеш директно с университета на този имейл: zhsh@cugb.edu.cn или да разгледаш и уебсайта му https://en.cugb.edu.cn/



3. 北京联合大学

Beijing Union University

Този университет също се намира в центъра на Пекин на No. 3 Donglijia, Yanjing, Chaoyang District, на 3 километра от CCTV и на 2,5 километра от ITC бизнес парка. Това е университет, който предлага специализация в разнообразни дисциплини. Създаден е през 1985г. от различни корпуси на университета Цинхуа, Пекинския университет и китайския университет Ренмин.

Предлага десет главни дисциплини: икономика, право, педагогика, литература, история, маркетинг, наука, мениджмънт, изкуство и медицина. Сред тях най- предпочитана е специалността „Финанси и управление на туризма“.

Интересно е да се отбележи, че университета Юниън има система от 11 библиотеки, съдържаща обща колекция от над 2 086 000 тома, 40 читални и над 3000 места за четене. Това е рай за хората, които обичат да четат и да търсят интересна информация на различни теми - бизнес, изкуство и наука, биохимично инженерство и много други.

Това учебно заведение разполага и с отдел за международен обмен, с повече от 1100 международни студенти, които годишно учат в университета. Начините за контакт са: имейл gjtyunhua@buu.edu.cn или през официалния сайт https://www.buu.edu.cn


4. 中央民族大学

Minzu University of China

Централният университет за етнически националности, наричан "Народен университет", се намира в района Хайдиан, Пекин. Кампусът е елегантен, колоритен и стилен, с чудесна академична атмосфера.

Думата „националност" в името му загатва и за водещите специалности: етнология, социология, религия и други дисциплини. Това е и водещият етнологичен университет в страната.

Любопитен факт е, че освен библиотеки, стадиони и други съпътстващи съоражения, този уни има и интересен музей. Националният музей на Централния университет за националности е музей по етнология, който основно събира, показва и изучава културните реликви на 56-те националности в Китай. Там можеш да разгледаш над 14 вида културни предмета, включително производствени инструменти, ежедневни нужди, дрехи, антики, документи и музикални инструменти от различни епохи и етноси.

Студенският стол също така отразява главните характеристики на това учебно заведение - разполага със седем различни зали за хранене, в тях може да се насладиш на различни кухни от Тианан или Хайбей, има и зала за мюсюлмански ястия.

Училището провежда и различни фестивали на етническите малцинства, за да приобщи всички студенти и да популизира нравите на народите, съставящи съвременен Китай.

Ако се интересуваш от историята, обичаите и бита на етноси като Наси, Баи или Мяо, в Миндзу ще откриеш себе си. Разгледай и уебсайта: http://www.muc.edu.cn



5. 华北电力大学

North China Electric Power University

Севернокитайският електроенергетичен университет се намира на No. 2 Beinong Road, Changping District, Пекин. Пряко е подчинен на Министерството на образованието, ключов строителен университет на Националната дисциплинарна платформа „Проект 211“. Училището е основано през 1958 г. в началото е било известно като Пекинския електроенергетичен институт.

През последните 60 години унито изпълнява мисия си за обучение на висококачествени таланти и насърчаване на научния и технологичен прогрес за националната енергетика и електроенергийната индустрия. Тук ще откриеш специалности като електротехника и автоматизация, енергетика и машиностроене и автоматизация. Ако не се плашиш от работата с ток и сложни ел. схеми, тук е твоето местенце: https://www.ncepu.edu.cn/



6.中国矿业大学

China University of Mining and Technology

Кампусът на китайския университет по минно дело и технологии се намира в квартал Changping, в северозападната част на столицата. В близост е и Пекинският национален стадион "Птиче гнездо", на който през 2008 г. се проведоха Олиймписките игри. Наоколо има и други училища като Beijing Normal University и Beihang University.

Интересно е, че мястото на този университет е познато още от древни времена. Съществува античен текст, наречен Manjing Travels, който го описва.

Най-известната специалност в това уни е инженерство по обработка на минерали. Тя включва и основна изследователска насока за промиване и обработка на въглищни мини. Други специалностти, които можеш да откриеш тук са инженерство по безопасност, минно инженерство и механичен дизайн. Въглищата са основния изследователски минерал в това училище, затова можеш да чуеш учениците да бъдат наричани „малките въгленчета“- 小煤球 ( xiǎo méi qiú) букв. малки въгленови топчици. За повече информация, свържи се директно: wangyan@cumtb.edu.cn или виж уебсайта: https://www.cumt.edu.cn



7. 北京师范大学

Beijing Normal University

Пекинският нормален университет се намира в центъра на Пекин, близо до са Пекинския олимпийски парк, имението на принц Гонг, Забранения град и други популярни забележителности. Пекинският университет за телекомуникации и Пекинският университет по аеронавтика също са наблизо.

Забележителна е и историята му - през 1902г. предшественикът на университета, Департаментът по образование на Императорския университет в Пекин е основан по инициатива на императора на династията Цин. Това е първият университет в историята на Китай с основна мисия да обучава преподаватели и специалисти по хуманитарни науки.

Основните дисциплини, които това училище предлага са учебни програми за обучение на учители по следните предмети: китайски език и литература, история, психология, химия, математика, физика, икономика, география и др.

Можеш да се свържеш с офиса за чуждестранни студенти: isp@bnu.edu.cn или да разгледаш сайта: https://english.bnu.edu.cn

Освен голяма библиотека, училището разполага и с столова, кафенета, спортни съоражения и прекрасна цветна градина и прилежащ парк, в който често ще виждаш студенти да разпускат, четат или да се наслаждават на хубавото време. Ако чувстваш, че мисията да бъдеш преподавател те зове - този университет ще ти хареса и ще ти предложи отлично, конкурентно образование.



8. 北方工业大学

North China University of Technology

Севернокитайският технологичен университет се намира в квартал Shijingshan в западната част на Пекин. Основан е през 1946г. Слави се с един от десетте най-красиви кампуса в Пекин. Кампусът е чист и елегантен, с много зеленина, над 50% от цялата площ на университета е озеленена. Училището има 11 корпуса, 20 отдела и 60+ бакалавърски, магистърски и докторантски програми, обхващащи седем основни дисциплини: наука, инженерство, литература, икономика, управление, право и изкуство. Най-търсените специалности са електротехниката и автоматиката, както и машиностроителните специалности. Училището е известно с големия си брой столове, богата и вкусна кухня и ниски цени.

Севернокитайският технологичен университет работи в сътрудничество с университети из целия свят и предлага различни обменни програми. Ако избереш този университет често ще виждаш вълнуващи извънкласни дейности като японска чаена церемония, национални тайландски танци и африкански традиции, представени от чуждестранните студенти.

За повече информация разгледай сайта: https://www.ncut.edu.cn или пиши на имейл: fangting@ncut.edu.cn



От икономика, маркетинг, инженерство до науки, електроенергия и етнология - ти сам се убеди, че Пекин предлага разнообразни университети с модерни академични и практични програми. Надяваме се, че си набеляза поне един от тях, а ако не си и все още търсиш специална програма, отговаряща на твоите интереси - пиши ни, нашия съосновател Майк от дълги години преподава в различни унита из Пекин и може да съм ти е наистина полезен - mike.negrevski@edulab-cn.com


Ако големия град не е за теб и искаш по-различна среда - в следващата част ще разгледаме и няколко готини висши учебни заведения из Китай: https://www.edulab-cn.com/post/университети-извън-пекин-висше-образование-в-китай-част5 Скоро ще включим и лични впечатления и съвети от български и чуждестранни студенти, преминали през целия процес от кандидатстване до получаване на диплома. Следи ФБ страницата ни, за да си от първите, които ще прочетат и ще подготвят документите :)

Последни публикации

Виж всички
bottom of page