top of page
  • Снимка на автораМайк Н.

Висше образование в Китай?- Мисията възможна! Част3

Актуализирано: 22.05.2023 г.

Вече знаеш доста неща за висшето образование в Китай, мина и през най-важната част - стипендиите. Ако не си, можеш да наваксаш:

А, ако стипендиите са ти дали достатъчно мотивация да стегнеш багажа, в тази статия ще опишем и стъпките, необходими за кандидастване за виза, ще си поговорим и за забавленията и храната в Китай.


9. Видове виза

Два са основните видове визи, свързани с образование в Китай: дългосрочна X1 и краткосрочна X2.


Дългосрочната виза се издава на тези кандидати, които възнамеряват да учат в Китай за период от 180+ дни.


Краткосрочната виза се издава се на тези кандидати, които възнамеряват да учат в Китай за период от не повече от 180 дни. Тази виза е подходяща за хора, които искат да изкарат курс по китайски език и/или преди да продължат висшето си обучение в Китай и искат да "вкусят" от местния живот. ЕдуЛаб организира такива образователни екскурзии и езикови лагери в Пекин, пиши ни за повече инфо: mike.negrevski@edulab-cn.com

X2 виза е подходяща и за студенти, които отиват на разменни начала в някои от университетите, които ЕдуЛаб предлага или в китайски университет, с когото техния български университет има спогодба за междустудентски обмен.

Пример за такъв български университет е Висшето Училище по Мениджмънт (ВУМ), който има спогодба за студентски обмен със Столичен Пекински Университет за бизнес и икономика - https://english.cueb.edu.cn

Важно е да се отбележи:

- Според китайските закони и разпоредби визовите служители вземат решения относно срока на валидност, броя на влизанията и продължителността на всеки престой на дадена виза.

-Според китайските закони и разпоредби визовите служители могат да извикат на интервю определени кандидати и да вземат техните 10 пръстови отпечатъка.


Ако живота в Китай ти хареса и решиш да останеш по-дълго от 180 дни, можеш и да удължиш срока на твоята Х2 виза.

Като притежател на тази виза ти ще представиш сертификата за обучение, издаден от образователните институции в Китай. Продължителността на престоя ти може да бъде удължена с още 180 дни, ако продължиш да учиш при същите условия. Ако решиш, че искаш да опознаеш и страната, визата X2 може да бъде удължена до 30 дни за туристически цели. Можеш да се запознаеш по-обстойно с изискванията за виза като посетиш сайта на Китайското посолство в България: http://bg.china-embassy.gov.cn/bjly/lsyw/201807/t20180725_2175091.htm


Ако вече ти писна да четеш всички тези скучни и сухи теми, не затваряй страницата! Идва и готината част:


10. Забавленията

Стадионите в кампусите са едно от местата, където студентите прекарват огромна част от свободното си време – там се разхождат, тичат, тренират, играят федербал, практикуват Тай-чи, пумпал на въже ( йо-йо) - 抖空竹 (du kōng zhú) и др. Стадионите са популярно място и за първи срещи между влюбени или романтични разходки. Баскетболът е много популярен спорт и начин за разпускане. Около 80% от студентите играят баскетбол всеки ден по 2 или дори 3 часа. Баскетболните игрища винаги са пълни и трудно можеш да си намериш място.

Начините за забавление сред китайските студенти са една от големите разлики с нашата култура. Китайците обичат да се забавляват, но има определени дни за това и е умерено, защото образованието е на първо място. Самият университет организира много различни дейности за социализиране и разпускане - леки походи, представления и тематични забавления. През седмицата студентите обикновено прекарват повече време в общежитието пред компютър, а спортистите излизат за спортни занимания като баскетбол и футбол. Все пак ако излизат, това се случва в барове наблизо, напр. Вериата Лейкърс Пъб. Те се намират в близост до всеки университет и организират live вечери, happy hours, ladies night и т.н. Има и малки групи студенти, които свирят в университетски банди. Това не е толкова популярно, но ако си музикален фен, винаги имаш вариант да си част от тази субкултура.

Нощният живот в големите градове на страната по нищо не отстъпва на този в Берлин или Лондон - барове, ъндърграунд клубове и караоке местенца - за всеки има по нещо. Караокето е на особенна почит сред китайците, затова се приготви за много забавни вечери, в които ще се осмелиш да пееш с цяло гърло пред непознати и ще осъзнаеш, че Китай е страна, в която може да бъдеш себе си.


11. Храната

Няма как да не споменем храната в Китай - ароматна, питателна и много цветна. Приготви се за евтини и разнообразни ястия, свежи плодове и висококачествен чай. Това е страна, в която студенските столове са синоним на ВКУСНИ ресторанти! Отворени са всеки ден от 6:30 до 21:00. В тях има различни щандове, които предлагат невероятна храна от всяка китайска провинция. Има богато разнообразие на продукти и методи на приготвяне – по нещо за всеки вкус. Например, провинция Шан Си (山西省 - Shānxīshěng) са майстори в приготвянето на супи от спагети. Провинцията Дзилин (吉林, Jílín Shěng) са майстори на свинските крачета, телешко варено, с домати, барбекю... Съчуан (四川, Sìchuān) са много известни с люти ясия - например маласянгуо (麻辣香锅 Málà xiāng guō)抖гонг бао дзи дин (宫保鸡丁, Gōng bǎo jī dīng)

Китайците уважават храненето и му отделят огромно внимание – по обяд винаги се питат Храни ли се добре? (吃了吗, chī le ma?), което служи за „Здравей!“. Отговорът е Храних се! (吃了 chī le) или Точно сега отивам! (刚要吃 gāng yào chī)

След като обядват, всички китайски студенти прекарват 30-40 минути в дрямка, обикновено в залата за следващата лекция. Никакъв шум или молба не е в състояние да наруши тази традиция. Лесно ще свикнеш и сигурно ще ти се прииска да го правиш. Има и някои други полезни навици около храненето, освен обедната дрямка: хранят се 3 пъти дневно в определени часове и лягат преди 23 часа за поне 8 часа сън.


12. Транспортът

Транспорта в страната е изключително добре поддържан, чист и лесен за навигиране. Цената на „градския“ варира. Еднопосочен билет за 5 спирки без прекачване струва 2 юана (0.50ст.). Ако пътуваш повече от 5 спирки без прекачване – 3 юана, в пикови часове и с прекачване – 4 юана. Ако имаш повече от едно прекачване – 5 юана. Едно излизане от покрайнините на Пекин до центъра е 10-12 юана (2,50-3лв.) За да не ти се налагат всички тези сметки, а и за да си по-бърз и пестелив, те съветваме да си закупиш карта за транспорт. Цената й е според преценката ти – зареждаш я с определена сума и имаш право да използваш цялата транспортна система. Друго предимство на картата е, че ще избегнеш непрестанно редене по опашки за билети.

Първото ти пътуване с градския транспорт ще е от летището. От Beijing Capital Inter- national Airport (北京首都国际机场, Běijīng shǒudū guójì jīchǎng) до станция Донгджъмен (东直门, Dōngzhímén) в центъра най-бързо и комфортно ще стигнеш с метро. От Донгджъмен (东直门 Dōngzhímén) отново с метро си на минути до големи забележителности като Забранения град (故宫 Gugong), множество известни паркове, Санлитун (三里屯, Sānlǐtún) – кварталът с дискотеки, барове, чужденци и всякакви забавления. В относителна близост до Донгджъмен (东直门, Dōngzhímén) е и Българското посолство. Късметлии сме си, тъй като посолството се намира не само в близост до центъра, но и до най-главната улица Чанандзие (长安街, Cháng’ān jiē) и площадът Тянанмън (天安门 广场, Tiān’ānmén Guǎngchǎng).


13. Сигурността и здравето

В Пекин няма много полицаи по улиците. Има четири вида полиция, както и в България. Тези, от които трябва да се страхуваш ;-), или баш полицаите, винаги носят светлосини ризи. От тях може да очакваш да те спрат за редовна проверка. Обикновено по-засилено полицейско присъствие има около политически посещения или важни гости от други държави. Няма причина да се притесняваш излишно за сигурността си в Пекин. Болниците в Пекин не са никак малко както по брой, така и по вид - интернационални, общински, държавни, университетски, индустриални, публични, дори такива по китайска народна медицина. Всеки университет има болница или поликлиника. Здравните заведения са съвременни, организирани и достъпни. Не е нужно да си пациент, за да отидеш на преглед. Прегледът струва около 10-20 юана, което включва диагноза и рецепта. Рентгенова снимка, скенер, магнитен резонанс от 200 до 1000 юана.


Обобщихме основните аспекти на живота в Китай като чуждестранен студент. Показахме ти плюсовете от студенсткия живот и необходимите стъпки и документи. Тук може да прочетеш специалностите, които няколко интересни университета в Пекин предлагат. Има и богат снимков материал, обещавам, че няма да ти е скучно ;) https://www.edulab-cn.com/post/университети-в-пекин-висше-образование-в-китай-част4

196 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page