top of page
 • Снимка на автораМайк Н.

Висше образование в Китай?- Мисията възможна! Част2

Актуализирано: 22.05.2023 г.

Запозна с общите неща свързани с висшето образование в Китай, ако си изпуснал, тук може да прочетеш първата част от поредицата - https://www.edulab-cn.com/post/висше-образование-в-китай-мисията-възможна-част1

Сега е време да навлезем в най-важната и комплексна част, за която има толкова много материали и изисквания, че е възможно напълно да се загубиш из тях.


6. Стипендиите

Държавните стипендии представляват финансова помощ за кандидати, които покриват определени критерии.

Тези стипендии са създадени с цел изграждане и поддържане на международни връзки между Китай и други страни в света.

Затова има определени изисквания за кандидатите - тестове или препоръки от организации, които доказват определени знания и способности. По този начин се постига и обективност в избора на кандидат. В зависимост от резултатите от тестовете и/или останалите документи, кандидат-студентите могат да получат пълна или частична стипендия за периода на обучението си в Китай.

Съществуват и различни категории стипендии:

- Двустранни програми (Bilateral Program)

Това са стипендии по смисъла на двустранна спогодба между китайскито правителство и правителството на друга страна, в нашия случай България. Нашите две страни имат такава двустранна спогодба и тя е сключена за определен период до 2026 година. По нейната сила определени институции в България и Китай имат квота с брой студенти за съответната държава. Ако искаш да кандидатсваш за тази стипендия, трябва да попълниш формуляр за кандиданстване към МОН. Можеш да разгледаш подробна информация на сайта им- https://web.mon.bg/bg/1747


- Университетски Програми (University Program)

Тази програма финансира кандидати, които са избрани директно от китайски университети. Китайският университет поставя условията, подбира кандидати и ги предлага за държавна китайска стипендия на съответния орган в Китай- China Scholarship Council https://www.csc.edu.cn

Условията за избиране на кандидати, които да бъдат предложени за държавна стипендия се определят автономно от самия китайски университет. Какво означава това? -Ти сам трябва да се свържеш с отдела за чуждестранни студенски към китайския университет и да попиташ дали предлагат тази възможност.


- Определени/ насърчителни стипендиантски програми (Designated Scholarship Programs)

Тези стипендии са възможни по силата на програми, които са сключени между Китай и международни институции, например Европейски Съюз, Програма за обмен между Китай и ЕС, Програма за обмен между Тихоокеанските страни и Китай, или Програма за изследователи в областта на метереологията.

Изискванията и попълването на документите по тези програми става към тези съответните институции / организации.

- Обменни студентски програми (Student Exchange Program)

Това са програми в партньорство между китайски и български университети. Тези програми осигуряват на приетите младежи държавно финансиране за периода на студентския обмен - до 12 месеца. Програмата обикновенно продължава 9 месеца.

Кандидатства се през съответният български университет, с който съответния китайски университет има споразумение. От тези програми могат да се възползват само студенти, които в момента учат в български университет и не са в последна или предпоследна година на обучение.


Сега и най-важната информация- какво покриват стипендиите:

 1. Такси за обучение

 2. Такси за общежитие

 3. Медицинска застраховка

 4. Разходи за живот - месечни разходи:

 • За бакалавърски програми - 2500 юана.

 • За магистърски програми - 3000 юана

 • За докторантски програми - 3500 юана.

Към момента 1лв се разменя срещу 3.8 юана.


Какви изисква са изискванията за кандидатстване?

 1. Гражданин на страна, с която Китай има спогодба и/или програма в едно от описаните по-горе направления.

 2. Добро физическо и ментално здраве. Изискват се медицински прегледи посочени в специална форма, която трябва да бъде попълнена на английски език.

 3. Диплома за завършено образование.

  1. За тези, които ще се обучават в бакалавърска степен - диплома за завършено средно образование и са не по възрастни от 25 години.

  2. За обучение за магистър - диплома за завършен бакалавър и не по-възрастни от 40г.

 4. Ниво HSK 3 ниво за владеене на китайски език за кандидатстване за бакалавърска програма (and senior scholar program) и избраната специалност е на китайски език.

 5. Ниво HSK 4 за кандидатстване за магистърски програми и избраната специалност е на китайски език.

 6. Ако избраната специалност е на английски език, тогава сертификат TOEFL с поне 80 точки или IELTS ниво 6.


7. Самофинансиращ се студент

Ако имаш възможности и не искаш да преминаваш през цялата хамалогия на кандидастване за стипендии, в Китай може да продължиш с образованието си като се самофинансираш. Разходите за живот и за образование са разумни и поносими.Може би те замаяхме с всичката информация, затова преминаваме към по-приятните аспекти от студенския живот в Китай. А ти, ако имаш конкретни въпроси, можеш да се свържеш и директно с мен - mike.negrevski@edulab-cn.com

Аз живея и преподавам в различни университети в Пекин вече 15+ години, познавам добре процесите и мога да ти дам личен съвет за избора от специалност и университет. :)


8. Условия в общежитията

Ако има място, на което ще се чувстваш истински късметлия, че си чуждестранен студент, това са общежитията – те са разделени за чужденци и за китайци. Китайците високо ценят добрите обноски и културата им изисква да посрещат гостите си подобаващо, показвайки уважение и най-добрата си страна. Този вид куртоазия няма да усетиш само в университета, но и в много други измерения на социалния живот. Стаите се ремонтират всяка година и изглеждат много добре. Оборудвани са с телевизор, хладилник, климатик, нагревател за вода, електрическа кана и 3 огледала. Всеки студент има собствен шкаф, скрин и гардероб. Уредите и мебелите винаги са в изправно състояние и в случай, че се повредят, моментално се ремонтират или заменят. Стаята ти се чисти веднъж дневно и не се налага да мислиш дори за смяната на спално бельо, тъй като веднъж седмично то се сменява. Ако искаш да си готвиш, на всеки етаж има споделена кухня, отново оборудвана с всичко необходимо. Пералнята се заплаща допълнително – 5 юана. Положението с общежитията на местните е малко по-различно – 4 или 8 студента в стая, без телевизор, климатик, хладилник, нагревател, чайник огледала или кухня. Мъжете и жените живеят в различни общежития или поне на различни етажи. Не се одобряват посещения помежду им, но както знаем – младите граници нямат, така че тази наредба не се спазва особено. Китайските студенти наблягат на електронни игри и гледане на филми, за да разпускат. Не избират да излизат навън или да се социализират особено. За разлика от тях обаче, чуждестранните студенти прекарват свободното си време на групи в парковете или местата за забавления.9. Месечни разходи

Всеки сам определя бюджета си, но най-лесно може да прецениш колко джобни да вземеш със себе си според това колко би изхарчил, ако си във всеки друг голям град. Разходите за общежитие варират между 35 и 52 юана на ден или 4,200 до 6,000 юана на семестър. Частна квартира също е толкова, но не за семестър, а за месец! Обикновено двама, трима човека наемат апартамента и си делят разходите, но имайки предвид качеството и условията в общежитията – този вариант не е толкова практичен. Хапването в университетска столова е страхотно и много разнообразно. Това е и най-бюджетният и приятен вариант да се храниш. 3 хранения са около 30 юана дневно или 900 за месец. По-подробно ще разгледаме студентското меню в Китай в следващия пост ;) Едно излизане за забавления с приятели е около 200 юана. Съветваме те да не носиш със себе си голяма сума в банкноти – винаги можеш да депозираш част от бюджета си в карта. Консултирай се с банката си как можеш да пазаруваш и теглиш в Китай, обикновено за студентите има преференциални условия. Добре е да предвидиш пари и за непредвидени и спешни разходи. Тук е мястото да споменем и застраховките – задължително проучи и още в България си направи здравна застраховка, както и застраховка в случай на изгубени документи. В Китай всеки студент е задължен да се застрахова, ако оставаш там за повече от 9 месеца, застраховката ти ще струва около 500 юана. Разбира се, имаш опция да се застраховаш и вече пристигнал в Китай. Китайските студенти плащат 500 юана за 9 месеца и това е здравна осигуровка, която включва и зъболекар. Можеш да избираш между много компании, тъй като това е добре развит бизнес.


Вече разбра какви са изискванията и какво покриват стипендиите, а и какви са условията в унито и разходите за живот в Китай. Не се притеснявай, не сме забравили да ти разкажем и за забавленията, прочети и следващата част от поредицата: https://www.edulab-cn.com/post/висше-образование-в-китай-мисията-възможна-част3


288 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Kommentare


bottom of page