top of page

Пикантно пилешко по Съчуански - 辣子鸡

Китайската и особено съчуанската кухня са известни по целия свят със своя богат вкус и разнообразни подправки. Съчуан 四川省 е провинция в Югозападен Китай, която се слави със своята ароматна и пикантна храна. Тайната на съчуанските ястия се дължи на използването на основни съставки като свинско, пилешко, говеждо месо, различни видове сезонни зеленчуци, приготвени на висока температура с много подправки и сосове.


Днес ще си приготвим една бърза и лесна рецепта за вкусно пикантно пилешко.

Необходими продукти:


1. Пилешки гърди - 1/2 кг. - 鸡胸肉 2. 2-3 супени лъжици паста от боб - 豆瓣酱 (ако не можете да я намерите по магазините, можете да замените с Хойсин сос)

3. 3-4 скилидки чесън - 大蒜

4. 1/2 чаена лъжица чили - 花椒

5. 2-3 сушени люти чушки - 干辣椒

6. Около 2 см суров джинжифил - 姜

7. 2-3 супени лъжици сусамово олио (може и обикновено слънчогледово олио) - 油

8. 1 чаена лъжичка царевично нишесте - 淀粉

9. 1 връзка зелен лук - 葱

10. Сол на вкус - 盐


Начин на приготвяне:

1. Нарязваме пилешките гърди на кубчета и ги овалваме в царевичното нишесте. (Това е много важна стъпка, за да имаме гъст сос и хрупкаво месо) Оставяме да се мариноват настрани за 10-15 минути.


2. На висока температура в дълбок тиган добавяме олиото и изчакваме докато се нагорещи. След това внимателно прибавяме пилешкото месо. Пържим до златисто за няколко минути. Изсипваме готовите късчета месо в отделна чиния.

3. В същия тиган добавяме малко мазнина, пастата от боб или Хойсин сос, зеления лук, джинджифила (нарязан на тънки филийки), чесъна, чилито и нарязаните сушени люти чушки. Запържваме за кратко, докато всичко се оцвети в червено.


4. Добавяме готовото пилешко филе, намаляваме температурата на котлона и оставяме всички съставки заедно за около 5 минути, докато бъркаме непрекъснато.


5. Сваляме от котлона и ястието е готово. По желание може да поръсим и с малко бял сусам.


6. Сервираме самостоятелно или върху канапе от варен ориз.


Все пак внимавайте с това ястие, ако ви е противопоказно да консумирате люти храни, опитайте други наши рецепти:

или


Любопитен факт е, че според традиционната китайска медицина, съчуанската кухня със своите подправки и пикантни съставки, спомага за циркулацията на енергията в тялото - Чи, подобрявайки пикочната функция. По този начин сгрява тялото при студ и отвежда навън излишната влажност в организма.

Това прави днешното ястие и подходящо за идващите студени дни. Насладете му се в компанията на семейство и приятели. 祝你胃口好! [Zhù nǐ wèikǒu hǎo] Добър апетит!

81 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page