top of page
  • Снимка на автораГаля А.

Зимата идва с рецепта за дзиаодзъ!

Традиционният китайски лунен календар разделя годината на 24 етапа, които са свързани със съответните климатични промени и със земеделския календар. Деветнайстият период от този календар се нарича начало на зимата (立冬 lìdōng) и тази година се пада на 7 ноември.

На този ден в северен Китай има традиция да се ядат пелмени, още известни като дзиаодзъ (饺子 jiǎozi). Избора на точно това ястие за началото на зимата е свързан с формата на пелмените. Малките тестени джобчета са огънати и приличат на уши (耳朵 ěrduǒ) и от там идва и вярването, че хапвайки си пелмени в точно този ден ще можем да се предпазим от това ушите ни да замръзнат през зимата.

Друг интересен обичай се наблюдава в южната столица Нандзинг. Тамошните жители смятат, че в началото на зимата трябва задължително да хапваме суров лук, за да намалим вероятността да се разболеем. Това вярване звучи малко по-обосновано, тъй като лютия лук кара тялото да се загрява и поти, а нандзингци смятат, че чрез потта изхвърляме болестите. В Нандзинг можете да чуете и следната поговорка „立冬嗖嗖疾病盘,大葱再辣嘴中盘“ (Lìdōng sōu sōu jíbìng pán, dàcōng zài là zuǐ zhōng pán) – В началото на зимата има пресни и топли плата с болести, но нека лукът, колкото и да е лют, да е храната в устата.

Ако тази лучена традиция не ви звучи привлекателно, то нека ви изкушим с една рецепта за доста по-апетитно звучащи китайски дзиаодзъ. Ето я тук:


Продукти:

  • пшенично брашно (面粉 Miànfěn) - 400g

  • свински гърди (五花肉Wǔhuāròu) - 300g или кайма 300g

  • кисело зеле или друг ферментирал листен зеленчук (酸菜Suāncài) – 1/2 малка зелка

  • олио (油Yóu) – (2-3 с.л.)

  • сол (盐 Yán) – на вкус

  • лук (葱Cōng) – 1 средна глава или 1 връзка зелен лук

  • подправка 5 вкуса (五香粉 Wǔxiāng fěn) – на вкус (Подправката може да си я направим сами, включва канела на прах, смляни- щипка семена от копър, 1 звездовиден анасон и 1-2 зърна карамфил, 3-4 зърна бял или черен пипер, може да добавим и щипка чили)

  • Тъмен соев сос- 1-2 с.л.

  • джинджифил (姜 Jiāng) – пресен или на прах -на вкус

Начин на приготвяне:

1.Омесете тесто с брашното и вода- колкото поеме. Оставете го на топло за 30мин, да почине.

2.Смелете на кайма свинските гърди.

3.Обелете и нарежете на ситно лука и джинджифила. Нарежете киселото зеле, като отцедите излишната вода.

4.Смесете каймата и зелето, лука, джинджифила и подправките. Добавете олиото и разбъркайте добре.


5.Разточете тестото на тънко и с чаша изрежете кръгчета с диаметър около 8 см. (може да използвате чаша за кафе, обърната с отворената част надолу, натискайки върху тестото с нея, изрязвате лесно и бързо кръгчета.)


6. Във средата на всяко тестено кръгче слагате по малко плънка, след което прегъвате на половина и притискате с пръсти крайчета, така че да не се отворят.


7.Пълните тестени джобчета варите до готовност.

8.По желание, сервирайте с тъмен оризов оцет и смлени люти чушки и много зелен лук, за да се предпазим от болести.

Източник за рецептата: https://home.meishichina.com/recipe-357228.html

183 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page