top of page
  • Снимка на автораМайк Н.

Един разговор за сбъднатата мечта да знаеш китайски...

Актуализирано: 2.10.2021 г.

Спомняте ли си коя беше вашата детска мечта? Тази, която до ден днешен искате да преследвате, но все не остава време и ни се струва тъй далеч... За Катрин Спасова тя всъщност вече се сбъдва!

Катрин учи китайски с EduLab от май 2021г., сега - септември 2021г., вече е на ниво HSK2 и напредва стремглаво. Включва се свободно в уроците по произношение и сподели с Майк защо всъщност изучава езика и какво й дават уроците с нас.


Майк: Защо китайски? Каква е твоята история с тази загадъчна култура?


Катрин: Преди време като тийнейжър се увлякох по далечния Изток, докато четях поредицата „Азиатска сага“ на Джеймс Клавел. Много ме впечатли начина, по който мислят китайците, тяхното възпитание и ценности. Но тогава, 2007-2008, като гимназист в провинцията нямаше къде да изучавам езика, дори за самоподготовка трудно можеше да стане дума и той си остана една мечта.


5 години по-късно, когато заминах като чуждестранен студент в Измир, Турция, имах шанса да изучавам доста редки езици като арабски, персийски, корейски, веднага избрах китайския, защото това беше първият истински шанс за уроци. А и знаех, че китайският всъщност е в основата на други азиатски езици.


През онзи семестър китайският много ми хареса и ми беше удоволствие да го изучавам. Но, за жалост, семестъра свърши и трябваше да се прибера в университета ми в Дания, а по-късно и в България. Китайският отново остана на заден план. Но тя съдбата те преследва - след едно посещение на Пекин, китайският окончателно ме “спечели” и си поставих за цел някой ден да го науча!


Майк: А какво мислиш, че ти дава този език, освен, че ти е интересно да го учиш?

Катрин: Причините да продължавам с уроците са много. Сега виждам китайският език като възможност за развитие и ценно умение. Когато видях реклама във Facebook на EduLab много се зарадвах и веднага се записах, харесва ми начина на преподаване - достъпен, лесен, динамичен и забавен, часовете наистина са удоволствие и ми действат много разпускащо. В тази пандемия, също така са и добър начин за нови интересни социални контакти.

Майк: Нещо, което ни отличава като школа, са уроците по разговорен китайски.* Какво е полезно за теб в подобен формат?


Катрин: Допълнителните уроци по разговорен китайски много ми допаднаха, тъй като можехме да упражним в реална среда наученото и да се отпуснем да говорим. Аз съм твърд привърженик на идеята, че език се учи с много практика, без значение, че правим грешки в началото!


Уроците по разговорен китайски са полезни и с това, че се налага да импровизираш и отговаряш на момента без заучени отговори, излизаш от зоната си на комфорт, точно както е в живота! Горещо ги препоръчвам на всички курсисти, те са добър начин да провериш доколко можеш наистина да боравиш с езика.


---

А ти ще се запишеш ли на китайски? :) Пиши ни за повече информация: edulab.cn.bg@gmail.com или разгледай възможностите в сайта ни!


*Уроците по разговорен китайски са базирани върху основния учебник и се заплащат допълнително. Ползата от такива формати, в комбинация с регулярни курсове, е огромна, тъй като помага да придобиете смелост да четете и говорите на китайски, да разпознавате знаци и да подобрите значително тоналността в произношението в разговори с китайци на живо от Китай! Всичко това е една от най-големите крачки към успешното практикуване на китайски език.



39 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page