top of page
  • Снимка на автораМайк Н.

Защо е важно към основните часове по китайски да има и уроци по произношение и разговорен език?

Уроците по произношение са част от хорариума на нашите курсисти. Те са вкл. в цената на курсовете и се провеждат извън основния хорариум, всяка неделя в 2 групи: от 09:30 и 10:30. Уроците по разговорен китайски са базирани върху основния учебник и се заплащат допълнително. Ползата от такива формати, в комбинация с регулярни курсове, е огромна, тъй като помага да придобиете смелост да четете и говорите на китайски, да разпознавате знаци и да подобрите значително тоналността в произношението. Всичко това е една от най-големите крачки към успешното практикуване на китайски език.


Вижте какво споделиха двама от нашите курсисти - Деляна и Гинка, участници и в двата формата.


Деляна и Гинчето са напреднали - изучават китайски език с EduLab и самостоятелно, в момента са на ниво HSK3. За тях ученето на китайски език е ежедневие и се е превърнало в основно хоби. Деляна напр. превежда китайска музика и каналът й в YouTube само за месец има 400 последователи! Гинчето е с школата ни почти от самото начало и е един от най-активните ученици. Интервюто с тях проведе Методи Негревски - Майк, основател на EduLab.


Майк: Защо посещаваш уроци по разговорен китайски?


Деляна: Смятам, че разговорният ми китайски не е на нивото, което може да бъде, и видях в допълнителните уроци начин да го подобря. Допълнително да "тренирам" наученото с китайски учител е изключително позитивно за мен!

Да си четеш уроците вкъщи, да разпознаваш знаците и да мислиш какво означават е едно, но да бъдеш попитан нещо на живо и да имаш секунда-две да отговориш - съвсем друго и доста по-голямо предизвикателство. Това е супер! Просто притиснат от ситуацията и липсата на време да потърсиш в речника, те стимулира да "извадиш" скрития запас от думи, които трябват, за да участваш в разговора. Също уроците ме провокират да надскоча нивото, което владея, говорейки на теми, които не познавам. Това се случва неусетно иначе, знаете... няма мърдане напред!


Гинка !: Това е времето да си упражня китайския с носител на езика. Учителите използват техники, с които показват как се комуникира с китайци и имат много търпение. Ученикът просто трябва да даде най-доброто от себе си и да се опита да бъде позитивен, да пита въпроси, за да помогне на себе си и на учителя. Всичко това води до по-добро владеене на езика и "пречупване" да проговориш наистина. В часовете въпросът е да влизаш с позитивизъм, да опиташ да упражниш това, което знаеш на китайски. Това е шанс да използваш всичко, което си учил на теория, да откриеш ползата от езика. За мен е важно да преценя ако срещна китаец или съм в Китай - мога ли да се оправя сама и да разчитам само на себе си?


Майк: Курсистите споделят, че им трябват поне 2-3 месеца, за да се подготвят да влязат с китайски учител в уроци по произношение. Ти как мислиш?

Деляна: Важно е да се престрашат веднъж, иначе няма да се развиват в положителна посока и с добро темпо. А пък за ефекта от самоподготовката... това е съвсем друго нещо. Тези уроци по разговорен китайски и произношение дават увереност на курсистите наистина да разберат, че е лесно, а само страхът е трудното. За китайския език е важно да се преодолее бариерата да говориш. Да си чуваш гласа как използва този далечен и странен език. Сам да говориш у дома не се получава, но когато говориш на някой, тогава усещаш на какво да наблегнеш и най-вече усещаш, че си на добро ниво и вървиш в правилната посока.

Гинка: Не е правилно! Човек никога няма да бъде готов, ако чака да стане готов! Докато не се решиш и не направиш първата крачка - няма да стане. Колкото повече го отлагаш, толкова повече ще си несигурен. Самоподготовката у дома е важна, разбира се, но напр. разговаряме ли сами със себе си на китайски вкъщи? Дори и да е така, как разбираме кога грешим? А и колко време ще го правим? От опит знам - ако свикнеш с четене, след това трудно ще преминеш на говорене! Затова нещата трябва да вървят успоредно.


А ти ще се запишеш ли? :) Пиши ни за повече информация: edulab.cn.bg@gmail.com


40 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page