top of page
  • Снимка на автораАда А.

6 скрити причини децата да учат китайски език!

Актуализирано: 15.12.2022 г.

Ние сме EduLab - школа за китайски език и езикови ваканции в Китай. Вече повече от 3 години активно разпространяваме китайския език и култура с


онлайн курсове за деца и възрастни. В преподаването използваме авторски, дигитални материали, интерактивни презентации и видеа, представяме китайската културата успоредно с езика и се стараем във времето, което отделяте на китайски език, да се забавлявате и напредвате без стрес и притеснения.


Създаваме и онлайн блог, група от курсисти и съмишленици и неуморно работим върху допълнително учебно съдържание, за да ви се учи и след уроците. Стараем се да работим чрез най-съвременните методи в езиковото обучение, а в екипът ни участват млади и иновативни колеги с неоспорим опит в преподаването.


Полагаме големи усилия да правим ученето различно и ефективно, но винаги, когато представяме дейността си, следва въпросът: Но защо китайски? Какво ми дава този език?

Всеки знае за явните ползи да знаеш източен език - една от най-развитите икономики в света. В Харвард китайският е задължителен. Това е бизнес език, който умее да впечатлява. Стартовите заплати с китайски в големите компании у нас са 2000+лв., а конкуренция почти няма, тъй като говоренето на китайски е супер рядко умение. Сигурното бъдеще на децата, които знаят китайски, е гарантирано.


Нека разгледаме обаче "скритите" 6 причини да запишете малчуганите на китайски, а покрай тях може би и себе си:


1. Открий разликите!


Успяхте ли да откриете разликата в трите йероглифа от картинката: 哀 - скръб; 衰 - упадък; 衷 - искрен? Тя е само една малка черта в средата на йероглифите, а значенията са толкова различни!


Ученето на йероглифи развива детайлната ориентация. При изучаването на китайски неминуемо ви се налага да се вглеждате в детайлите и да внимавате за фините нюанси. Детайлната ориентация е способност, която в живота извън езикознанието, може да бъде много полезна във всякакви занимания - лекарска професия, архитектура, дизайн, програмиране, счетоводство и още все важни професии, при които без развита детайлна ориентация, детето не би се справило успешно.


2. Музикалност и умение за слушане с разбиране


В китайския език има тонове, те придават цялото значение на речта. За да проговорите китайски трябва заедно с граматика и писане, да се научите да "пеете" в правилната тоналност. Иначе стават смешни недоразумения - напр. тонът на сричката wen в единия случай е низходящ и означава "питам", а в другия възходящо-низходящ и означава целувам:

Wǒ kě yǐ wèn nǐ ma? ➤ Може ли да те попитам нещо?


Wǒ kě yǐ wěn nǐ ma? ➤ Може ли да те целуна?


По време на уроците децата се научават да внимават за интонацията и да я чуват и използват правилно. Извън уроците? Забелязват много по-лесно нюансите в невербалната комуникация и се научават да разпознават поведението без да разчитат само на думите.


А и както гласи китайската поговорка: "Да слушаш добре е също толкова силно средство за влияние, колкото и да говориш добре, и е също толкова важно за всички истински разговори."


3. Абстрактно мислене


Старите форми на йероглифите са базирани на рисунки, правени върху коруби на костенурки. В последствие тези форми еволюират, но ако умеете да мислите "извън кутията" и в по-абстрактна форма, ще забележите, че и до днес някои йероглифи приличат на значенията си.


С това децата развиват умението си да разрешават задачи и проблеми, позовавайки се на въображение, а не на предварително зададена логика.


4. Памет (особено визуална)


За да четете китайски текст, трябва да запаметите определен набор от чертички, подредени заедно и оформящи една картина с конкретно значение. Вие всъщност четете тази картина.


Изисква се голям набор от нервни окончания и мозъко-напрягане, за да успеят децата да "извикат" научените пиктограми и да ги използват активно.

5. Фина моторика и умения за рисуване


Изписването на символи не е никак лесна задача; опитайте да напишете на лист йероглифа за "майка" - една така лесна и ежедневна дума - 妈 Трудна работа, нали?


Представете си сега ако детето изучава китайски и съумява правилно и последователно да изписва над 300 такива символа. Това е тотален бууст на уменията му да пише и рисува прецизно.


6. Културно богатство


Китайският е пряко и неизменно свързан с история, легенди, културни различия и това си проличава на всяка крачка в изучаването. Не учиш просто език, а хилядолетна култура и бит. Напр. китайците не се усмихват на улицата на непознати. Дори да знаете "Здрасти" ще сте очудени, че никой не отговаря така възторжено.


Образуването на ежедневни думи става на база значението, заложено в тях. Напр. думата за пингвин 🐧 е бизнес гъска, защото пингвинът изглежда сякаш е облякъл официален фраг, но в същото време наподобява много гъсок. Ето как една дума се образува на база това как изглежда обекта в природата.


Йероглифите и изписването им са базирани на духовното учение даоизъм и това дори така се преподава - за да създадете йероглиф правите малка черта, от нея тръгва друга, втора, трета и накрая се съставя една дума, която побира в себе си цял свят.

Ако дадем възможност на децата да опитат китайски, те неизменно ще научат повече за Източната философия и духовността, будизма, тай-чи, изкуството да се конкурират чрез ум, а не битки - както казва Лао Дзъ, и още толкова много неща, които изучаването на нито един западен език не предлага.

Ако сме събудили интереса Ви и искате да разберете какви са възможностите да запишете малчуган на китайски, запишете детето си на Безплатен подготвителен курс по китайски език тук: https://forms.gle/nVTkypGPCKq98qWU8

472 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page