top of page
  • Снимка на автораАда А.

Още 6 нечувани начина да учиш китайски по забавен начин! [Част 2]

Автор: Ада Атанасова


Първата част на статията може да откриеш в блога ни!

3. Слушай 10-15 минути китайски радио станции!

Един освен всичко и информативен начин да учиш китайски нетрадиционно, е да послушаш новини от Китай. Разбери какво се случва в друга държава и какво е актуално там, докато слушаш лексика, свързана с държави, градове, политика, социални и природни явления. Готиното е, че по радиото говорят на чист и книжовен мандарин - произношението е ясно и точно, а това е страхотен модел за подобряване на уменията ти за слушане с разбиране.

Едно от най-добрите места за това е китайското международно радио - CRI, което е интернет-базирано. Това означава, че можеш да си го пуснеш навсякъде от телефона, стига да имаш интернет достъп. За да се абонираш и да достъпиш радиото, може да кликнеш тук.

Ето и един сайт, където можеш да намериш множество радио станции, директно от Китай: http://radio.garden/visit/beijing/W3wnn1FH

4. Облепи предметите вкъщи!

Използвай лепящи бележки (sticky notes) или тиксо и хартия и всяка седмица облепяй различни категории предмети вкъщи, като на бележките написваш китайския йероглиф, съответстващ по значение на предмета. Стартирай например с всички неща, свързани с работа - бюрото, компютъра, екрана, стол и др.

През седмицата, когато погледнеш към бележката, кажи на глас думата или се опитай да я използваш в изречение.

В края на седмицата отлепи бележките и на гърба им напиши българското значение. Разбъркай ги и като поглеждаш само едната им страна се опитай да познаеш значението от китайски на български или обратното. Бъди търпелив и се помъчи да познаеш думата преди да обърнеш листчето, дори да е трудно в началото!

Важно е всяка седмица да сменяш думите и категориите, за да не свикваш със залепените стикери (тогава спираш да ги забелязваш). Ключово е и упражняването със "самоизпитване", за да си сигурен, че си ги запомнил преди да преминеш към следващи.

5. Заобиколи се с китайски!

Ама наистина! Както писахме в предишната статия, смени езика на телефона и социалните медии на китайски, опитай да използваш китайски за най-често срещаните изрази и поздрави като "Благодаря!", "Здравей", "Чао", "Извинявай" и др., когато говориш с приятели (в началото ще е смешно, но нямаш идея колко бързо ще се разговориш и срама ще изчезне ;). Последвай страници, блогове, известни личности от Китай, слушай китайска музика, пускай си всички филми с китайски субтитри или дублаж (вече има тази опция в HBO Go напр.) Присъедини се към групи за учене на езика във фейсбук. Готви китайски рецепти!

Посещавай събития, свързани с Китай. Ето, през август може да доведеш приятел на безплатен курс по китайски в парка с EduLab: https://fb.me/e/SuILRY2c

В началото ще отнеме време, но ако положиш усилия, за не повече от месец всичко около теб ще "крещи" китайски и ще се чувстваш сякаш си там. А това е сигурна гаранция, че ще активираш езика! Успех и ако свършат идеите - пиши ни, винаги имаме още! ;)


66 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page