top of page

Университети в Пекин - Висше образование в Китай - Част4

Прочете ли цялата поредица за висшето образование в Китай? В нея подробно описахме всички стъпки за кандидатстване, стипендии, условия в общежитията, храната в студентския стол, също и една съществена част от студентските години - забавленията. Тук е цялата поредица:

https://www.edulab-cn.com/post/висше-образование-в-китай-мисията-възможна-част1

https://www.edulab-cn.com/post/висше-образование-в-китай-мисията-възможна-част2

https://www.edulab-cn.com/post/висше-образование-в-китай-мисията-възможна-част3


Сега ще те запознаем и с няколко готини университета в Пекин, а в следващата статия ще ти представим и други учебни заведения из Китай. Днешната статия е сравнително кратка, представили сме най-важните детайли, които са ни направили впечатление. Предоставили сме и сайта на всеки университет и дори имейл адрес към съответния интернационален офис, за да може да ги проучиш детайлно и да им пишеш.


В следващите редове сме подбрали 8 пекински университета, разгледай ги и избери този, който най-много ти допада. След това, ако имаш нужда от помощ, може да ни пишеш - edulab.cn.bg@gmail.com

1. 北京工业大学

Beijing University of Technology (BJUT)

Пекинският технологичен университет, наричан накратко „университет Бейгонг“, е национален университет. Съчетава наука, инженерство, икономика, управление, изкуства, право и други дисциплини. Той е национално ключова строителна институция на "211 Проект". Избран в „План за образование и обучение за отлични инженери“ и „План 111“.

Пекинският технологичен университет се намира в сърцето на столицата - № 100 Pingleyuan Park, Chaoyang District.

Основните специалности са компютърни науки и технологии, софтуерно инженерство, автоматизация, гражданско инженерство, машинно инженерство, науки за материалите и инженерство, наука за околната среда и инженерство, финанси, биомедицинско инженерство, структурно инженерство и дизайн, сред които най-предпочитани са гражданско инженерство, софтуер инженерство и строително инженерство.

Пекинският технологичен университет има и международен департамент, който приема повече от 1000 чуждестранни студенти всяка година, ако си решил да се занимаваш с инженерство и искаш да живееш в Пекин - това може би е твоя избор. Можеш да се свържеш с унито директно и по имейл адрес - bpuiec@bjut.edu.cn.

Кампуса е наистина красив с всички необходими съоражения (като стадион, столова и др.) и прекрасен парк с езерце, подходящо за отмора и учене. Наскоро беше отворена и още една нова, модерна библиотека, която ще улесни писането на репорти, задачи и проучвания. За повече информация, разгледай и сайта https://english.bjut.edu.cn/2. 中国地质大学

China University Of Geosciences (CUGB)

Китайският университет по геонауки предлага широка гама от специалности: геология, инженерство за проучване на ресурси, екологично инженерство, петролно инженерство, компютърни науки и технологии, материалознание и инженерство, технологии за скъпоценни камъни и материали, художествен дизайн и т.н. Университетът е класиран на първо място в страната за геология.

Геоложката библиотека е разделена на четири нива. На първия и втория етаж има студентска занималня и зала за конференции и няколко рафта с книги. Атмосферата е спокойна, винаги е тихо и топло, можеш да четеш с часове. Има и самостоятелни единични стаи с маси и мека мебел. На третият етаж се намира читалнята, а четвъртият етаж е мрежовия център и офисната част за персонала. Последният етаж е затворен за външни лица.

Като всеки китайски университет и този разполага с много спортни съоражения. Спортните площадки са обновени и съвременни. Учениците могат да спортуват на 10-те баскетболни игрища, две стандартни футболни игрища и един тенис корт.

Задължителна част от обучението в университета включва и полеви практики за увеличаване на геоложките знания и култивиране на геоложка грамотност. Провеждат се и училищни спортни срещи/ състезания два пъти годишно. Тези състезания обикновенно включва бягане на 100 метра, 1000 метра, 10 000 метра, 3000 метра с препятствия и други. Подобни инициа