top of page
  • Снимка на автораМайк Н.

Висше образование в Китай? - Мисията възможна! Част1

Актуализирано: 26.03.2023 г.

Искаш да станеш студент в Китай? Браво, това е разумен избор, който ще ти отвори много врати и професионална реализация. Какво ти е нужно обаче, за да стартираш този процес? Трябва да знаеш какви документите ще са ти нужни и какви са точните стъпки, за да бъдеш сигурен, че скоро ще прекрачиш прага на желания университет в тази красива и древна страна от далечния Изток.


1.Основните документи, които трябва да подготвиш, преди да кандидатстваш

Необходимите стъпки за кандидатстване, както и задължителните документи са качени на интернет страниците на всеки китайски университет, който е оторизиран да приема чуждестранни студенти. Имай в предвид, че в някои университети, кандидатстването е централизирано – на една онлайн платформа за всички специалности предлагани от съответния университет. Други университети имат различен подход: всеки факултет има отделен, онлайн портал за чуждестранни студенти. Първо избираш специалността, която искаш да учиш, а след това намираш портала за чуждестранни кандидат студенти и кандидатстваш.

Възможно е някои университети да изискват допълнителни документи. Това може да носи неясноти или предизвикателства. Свържи се с нас - edulab.cn.bg@gmail.com, за да ти помогнем и да улесним процеса.


2. Университетите в Китай

Трябва да знаеш, че в Китай образованието е супер важно и на него всеки гледа сериозно. Смисълът от него не подлежи на съмнение и никой не поставя под въпрос качеството и нивото на образователната система. Китайците са ориентирани в дългосрочните цели и успехи и умеят да мислят в перспектива, може би на това дължим и изключителния технологичен прогрес на страната.

В Пекин има много университети и повечето от тях са локализирани в районът Хайдиен (海淀区, Hǎidiàn Qū), предимно в кварталът Удаукоу (五道口, Wudaok- ou) на разстояние от 3-4 км. До там също има лесен достъп с метро и всякакъв градски транспорт, но надали ще ти се наложи често да пътуваш, тъй като университетите са организирани като своеобразни мини-градчета. Представи си площта им колкото Студентски град в София.

Кампусите са заградени и за да влезеш в тях, минаваш през внушителни порти – високи, помпозни, красиви, сякаш нарочно направени така, за да покажат колко високо ценено е образованието в китайската култура. На портите винаги има охрана. Това не е единственият начин да се гарантира сигурността на студентите – навсякъде има камери, които се наблюдават денонощно.

Към всеки университет има стадион, понякога два, плувен басейн, няколко столови за хранене, паркове, езерца, магазини, фитнес зали, театър, сцена за концерти, ресторанти и кафета, библиотеки... Всички тези функционалности са нужни, тъй като във всяко уни има поне 10 000 студента!

Всички зали и аули за лекции и конференции се поддържат изключително добре и техниката е съвременна и винаги добре работеща. Във всяка зала можеш да намериш прожектор, компютър, микрофон, тонколони, а пред залата често има монитор, който показва какво се случва вътре – доста удобно ако си закъснял и не си сигурен, че това е твоето място. ;-) Чистотата в университетите и общежитията е на много високо ниво, защото персоналът за чистене си върши работата прекрасно и културата е висока.


3. Образователни категории

Знаете ли, че организациите предлагащи висше образование в Китай, предлагат две пътеки водещи към висше образование?


В Китай има приблизително 3,000 университета. Чуждестранните студенти може да придобият висше образование в различни градове и провинции, като едновременно с това да придобият увереност с езика, опит с културата и да изследват разнообразни бизнес идеи в периода на обучението си. Има много случаи, в които чуждестранни студенти, осъществяват своите първи бизнес идеи точно тук в Китай. Каква по-добра възможност за събиране на опит по пътя на твоята финансова независимост.


Към 2023г. най-търсените специалности в китайските университети са:

  • Икономика

  • Финанси

  • Дигитален маркетинг

  • Моден дизайн

  • Инженерни науки

4. Дати за кандидастване

Ако вече си решил в кой университет искаш да учиш и вече си избрал специалност, трябва и да знаеш и сроковете за кандидастване.


Кандидатстване за държавна стипендия:

- За онези, които кандидатстват за старт от септември месец - крайна дата за кандидатстване е 30-ти Март на същата година.

- За онези, които кандидатстват за старт от летен семестър - краен срок за кандиадатстване е 30-ти декември на предходната година.


Кандидатстване на самофинансиращ се студент:

- За онези, които кандидатстват за старт от септември месец - крайна дата за кандидатстване е 30-ти юни на същата година.

- За онези, които кандидатстват за старт от летен семестър - краен срок за кандиадатстване е 15-ти януари на същата година.


Тук е и част 2 от поредицата за следване в Китай, в която разглеждаме изискванията за стипендии, условията в общежитията и много други интересни подробности - https://www.edulab-cn.com/post/висше-образование-в-китай-мисията-възможна-част2

140 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page