top of page
  • Снимка на автораАда А.

6 нечувани начина да учиш китайски по забавен начин! [Част 1]

Кога беше последният път, в който имаше цял ден без да правиш НИЩО? Трудно е да се сетиш, нали? Винаги сме толкова заети: на работа, в училище/университет, готвене, семейство, срещи с приятели... А все някъде там искаме да вмъкнем и време за китайския!

Точно затова ще ти споделим 6 начина, които ще ти помогнат да учиш, докато вършиш ежедневни задачи - пътуваш към работа/училище, работиш, готвиш, чистиш, тренираш и то без да жертваш качеството на нито една от тези дейности! Със съвсем малко усилия можеш да превърнеш времето, прекарано в битовизми, в основното време за китайски през деня.

1. Смени езика на телефона и социалните медии на китайски!

Сигурни сме, че знаеш наизуст кое къде се намира в телефона ти, затова ще е супер полезно да опиташ да навигираш из телефона на китайски.


Напр. Гугъл Мапс навигатор - дори да знаеш къде отиваш, можеш да пуснеш приятната госпожа или господин от навигацията да упътва на китайски. Така докато вървиш към магазина, за да си вземеш хляб или шоколад ;), ще чуеш как звучат посоки, цифри, разстояния на китайски. Когато го направиш няколко пъти, в края със сигурност ще знаеш ляво, дясно, направо, назад, улица, булевард, метър, километър и още, и още! А когато отиваш към непознато място - още по-добре, ще имаш дори по-силен стимул да слушаш внимателно и да упражняваш нови думи.

Ако използваш Android или Apple, можеш да активираш виртуалния асистент и да му говориш на китайски! Вместо "Hey Google, set an alarm" - 嘿谷歌! 设置闹铃!Hēi gǔgē! Shèzhì nào líng! За нула време ще овладееш тоновете, за да може Алекса, Кортана или Гугъл да те разбират, и ще активираш толкова много думи на китайски, които дори не подозираш, че знаеш.


Всеки ден скролваме из Facebook и Instagram между 1 и 8 часа (шокиращ факт от интернет проучване). А ако социалните ти медии бяха на китайски? Това иначе изгубено време щеше да е комбинирано с полезна дейност - учене на нов език. Споко, няма да се изгубиш и да счупиш интернета :D, защото браузването и скролването са толкова автоматизирани навици, че няма начин да не знаеш къде да кликнеш.


Ако имаш нужда от помощ, за да смениш езика на апликация в телефона си, пиши ни и веднага ще съдействаме!


2. Пей песни на китайски!


Взимаш колонка, влизаш да си вземеш душ и си пускаш YouTube канала на един от нашите курсисти - Деляна! Тя се старае да превежда музика, подходяща за всички нива и съдържанието в канала й постепенно ще расте. Всичките й преводи са на едни от най-красивите и популярни китайски песни.


Давай смело и се опитвай да следваш мелодията и произношението.


Изгледай клипа с избрано парче веднъж, за да видиш кои са думите, а след това попей с ангелските мелодии на китайците. Можеш да правиш същото докато си в колата, докато миеш чинии или чистиш с шумната прахосмукачка...


Можеш да опиташ и с китайските саундтраци на филма "Мулан". Могат да се изтеглят от тук или да слушаш през YouTube. Дисни са инвестирали огромни усилия да продуцират версия на китайската класика в западен стил и затова Мулан има много свежи и забавни парчета, с които да припяваш. Част от тях например се изпълняват от Джеки Чан (да, той има и певческа кариера)! Освен това аудиторията на филма е предимно детска, а това гарантира, че в песните е вплетена предимно лека и начална лексика.


Както е казал народът - "С песен на уста, животът е игра!". Музиката е освен всичко и терапия.


3. Инсталирай в браузъра си разширение за потапяне в езика!

Има много апликации и игри за учене на китайски, които предлагат интересни начини да "играеш" с езика. Някои от тях са доста иновативни, но някак сме пропуснали и не са толкова популярни. Един такъв продукт предлагат Kypsis като разширение (extension) за интернет браузърът Google Chrome. Разширението се казва "Kypsis Language Immersion" (Потапяне в езика) и цели постепенно да започне да те пренася в Китай, превеждайки отделни думи или цели изречение от твоят онлайн свят на китайски.


Разширението "Language Immersion" ти позволява да си избереш езика, който учиш (китайски) и нивото, на което си в момента. На база избора ти, започва постепенен превод на отделни думи в сайтове и локации, които посещаваш. Първоначално се сменят няколко базови думи или изрази, докато с времето не започнеш да виждаш по-често китайски думи навсякъде. Разбира се, имаш опцията да спреш превода за определени сайтове или да паузираш/стартираш приложението само когато си в настроение, а през другото време всичко да е постарому.

Огромно предимство на разширението е, че можеш да кликнеш върху преведената дума и да видиш нейния превод и пинин, в случай, че все още ти е непозната или се колебаеш.


Използвайки този начин за учене, постепенно, но сигурно, ще научаваш поток от нови думи в различен контекст и ситуации.

"Language Immersion" е на английски и ако имаш нужда от помощ с инсталацията или употребата, пиши ни и веднага ще съдействаме!

Останалите 3 начина да приветстваш китайския в ежедневието си по забавни начини ще разбереш другата седмица! До тогава - присъедини се към групата за курсисти на EduLab ако учиш с нас или ни последвай в социалните мрежи - там винаги се стремим да споделяме и подпомагаме ученето на китайски език:

Автор: Ада Атанасова




181 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page