top of page
  • Снимка на автораАда А.

Не се усмихвай на китайците! 😲

Актуализирано: 28.07.2021 г.

Автор: Ада Атанасова


Нали знаеш за свежите хора, а може и да си сред тях, които бодро крачат по улицата и се усмихват на непознати от възпитание или просто за да предадат малко позитивизъм на отсрещния човек! Преди време даже имаше инициатива "Безплатни прегръдки" и с табелка различни ентусиасти събираха и раздаваха прегръдки навън.


Aко пътуваш на Изток, трябва бързо да изтриеш тази представа от паметта си, защото в Китай това никак, ама никак не е редно! За китайците такъв вид поведение към непознати е по-скоро невъзпитано и нахакано.


Много чуждестранни туристи в Китай остават с впечатление, че китайците не са особено ведри хора и с неохота посрещат непознати. Държат се резервирано и грубо. Това всъщност е много грешно впечатление! Просто за китайците да си смирен и дискретен е много важно и при първата среща трябва да се държиш умерено и прибрано. Те се доверяват трудно, но след като разчупите леда и връзката узрее, могат да бъдат щедри и верни приятели.

Тази културна черта е повлияна от учението на Конфуций, който вярва, че близките са в семейството, а приятелствата се градят трудно и с години. Така и китайците разбират света наоколо - светът се дели на доверен и тесен кръг от приятели и семейство и всички останали. За тях е непонятна западняшката контактност и често може да чуеш мнението - "Извън Китай третират непознатите като семейство, а семейството като непознати!"


В китайската история дълги години са обвързани с бедност и недостиг на ресурси, а политическата система не е ориентирана навън, това е още една причина нацията да е по-скоро недоверчива към непознати и да изпитва познанствата, преди да ги нарече приятелства.


Разбира се, не се притеснявай да се усмихваш широко и да поздравяваш китайските жители!


Повечето китайци са наясно с нас, чужденците и различните ни привички, особено в по-големите градове и туристически дестинации, просто не очаквай в замяна същия жест или бодро "你好 Nǐ hǎo!"


Искаш ли да научиш още за културните различия между света и Китай? Запиши се за безплатен подготвителен курс по китайски с EduLab: https://forms.gle/PFfpp3jo1WXtNzR46

117 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page