top of page
  • Снимка на автораГаля А.

Що е то "c-pop"?

Последните няколко години K-Pop-ът набира все по-голяма и по-голяма популярност, но Южна Корея опеделено не е единствената азиатска държава с приятна модерна и танцувална музика, Китай също има какво да предложи в това отношение!


В тази статия ще ви дадем няколко музикални препоръки, с които хем ще обогатите музикалните си познания, хем ще упражнявате китайския си.

Преди всичко нека да уточним какво представлява C-Pop. Това понятие събира в себе си песните изпети както на мандарин (официалният и общ китайски говор), така и на кантонски. C-Pop-ът е популярен в континентален Китай, Хонг Конг, Макао, Тайван, Сингапур, Малайзия и други азиатски държави с относително многобройно говорещо китайско население. C-Pop започва да се създава през 60-те и 70-те години на 20-ти век и бързо се превръща в любим популярен стил.


А ето и нашите музикални предложения, за да добиете още по-добра представа:

  1. Тереза Тънг (邓丽君) е тайванска поп певица, известна още като „Азиатската кралица на поп музиката“. Тя е една от първите популярни личности пеещи поп музика. Някои от най-известните й песни включват 《小城故事》(История от малкия град), 《我只在乎你》(Интересувам се само от теб), 《爱人》(Любим), 《千言万语》 (Хиляди думи) и други.

  2. Джолин Цаи (蔡依林), наричана още кралицата на C-Pop-ът, е представителка на по-новата поп вълна в китайската музика. Също родом от Тайван, тя става популярна с непрестанно променящия се и разнообразен музикален стил. Освен певица, тя е също и актриса и текстописец. Най-емблематичните й песни включват: 《说爱你》(Кажи „Обичам те“),《舞娘》(Танцуващо момиче),《看我72变》(72 промени), 《我知道你很难过》(Знам че си си тъжен) и други.

3. Хао Юн (郝云) е представител на поп музиката от континентален Китай. Родом от град Джънгджоу, провинция Хънан, кариерата му започва през 2006 година с първият му албум 《郝云北京》(Пекин на Хао Юн). Това са някои от песните му придобили най-голяма популярност: 《去大理》(Отивам в Дали),《望》(Виждам),《姥姥说 》(Баба каза),《回到那一天》(Връщам се към онзи ден).

4. А ето и една музикална препоръка за тези, които предпочитат рап и хип-хоп - Vinida (万妮达).

Винида е представителка на този жанр от Китай. Някои от най-известните й песни включват: 《Queendom》, 《钱程似锦》, 《茉莉花开》и други.








А вие имате ли любим стил от азиатската музика? :)


Източник на вдъхновение:

https://www.maayot.com/blog/c-pop-what-is-it-artists-and-groups-you-need-to-know/


51 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page