top of page

Фестивалът на Гладния дух

Знаете ли, че Китай празнува собствен Хелоуин? Това е денят на Гладния дух. Но за разлика от американския страховит ден, източният му вариант се отбелязва между август и септември - на 15-тия ден от седмия лунен месец. Тази година той се падна на 30 август. Даоисткото му име е 中元节 [Zhōng yuán jié].


Легендата разказва за смелия Мюлиан, един от учениците на Буда, който на този ден пътувал до отвъдното, за да предложи храна и дарове, и да помоли майка му да бъде освободена. Благородната постъпка била възнаградена и тя се върнала сред живите. Затова по време на фестивала хората оставят специални ястия и десерти, за да почерпят и почетат паметта на предците си.


Според китайците седмия месец от лунния календар е най-страшния месец в годината. Друга легенда разказва, че на първия ден от месеца призраците и злите сили излизат от ада. Затова се нарича и „Месецът на призраците“ [鬼月 Guǐ yuè], а през следващите 30 дни се смята, че духовете пътуват из страната, търсейки храна, забавления или отмъщение. Много хора избягват да правят опасни неща като например да пътуват, да плуват или да излизат сами навън през нощта. Вярват, че тъмните сили могат да нападнат враговете си и да потърсят справедливост за сторените приживе беди. Портите на пъкъла се затварят през последния ден от месеца, хората си отдъхват знаейки, че злото си е тръгнало.


Празникът се отбелязва по различни начини из цяла Азия. Мнозина изгарят фалшиви хартиени пари и дрехи, за да могат духовете да ги използват в отвъдното. А, за да насърчат призраците да си тръгнат, даоистките монаси пеят песни. Пускат и запалени фенери по реките, за да ги отведат лошите сили и ги насочат далеч от живите.


Нека сравним Хелоуин и фестивалът на Гладния дух и да разберем какво ги различава.

1.Символика и тематика:

  • Хелоуин се асоциира със страшни костюми, тикви с изрязани лица, сладки и страховити декорации. Хората се забавляват, а малките деца събират лакомства.

  • Фестивал на Гладния дух се фокусира върху почитането на предците и духовете, както и на злите духове, които се смятат, че излизат на свобода през този период.

2. Емоции и атмосфера:

  • Хелоуин се свързва с емоции като веселие, страх и вълнение.

  • Китайският празник е по-сериозен и меланхоличен.

3.Дата и период на честване:

  • Хелоуин винаги е на 31 октомври и е свързан със западната култура.

  • Фестивал на Гладния дух се отбелязва през месеците август и септември, според лунния календар.

Общо взето, Хелоуин и фестивалът на Гладния дух са два различни празника с различни цели и настроение. Хелоуин е повече за забавление и развлечения, докато далечният му братовчед се фокусира върху духовните аспекти и уважение към предците, но все пак имат и сходни характеристики.


И какъв празник ще е, ако няма подаръци? 🎁 Тук можете да изтеглите и е-книжка с думички, свързани с тези страховити празници: https://www.edulab-cn.com/step1-hsk3

Който и празник да отбелязвате, Едулаб ви пожелава приятно прекарване и много незабравими и весели моменти!


58 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page