top of page

Традиционната китайска медицина, зимата и бъбреците

Актуализирано: 16.06.2023 г.

В традиционната китайска медицина зимният сезон принадлежи към елемент вода, към който още принадлежат черният цвят и органът бъбреци (от теорията за 5-те елемента).


Бъбреците са най-ниският солиден орган в тялото и в традиционната китайска медицина често се споменават като „органа-корен“. Тъй както растежът, развитието и продължителността на живота на едно растение зависят от силата и жизнеността на неговите корени, така при хората растежът, развитието и продължителността на живота зависят от силата и жизнеността на „органа-корен“ – бъбреците. Следователно бъбреците съдържат „есенцията“ на живота – (китайски: 精; пинин: jīng) .

Според традиционната китайска медицина „есенцията” определя растежа, развитието, съзряването, плодовитостта и дълголетието у всеки човек. Съществуват два вида „есенция“ – пренатална и постнатална. Пренаталната „есенция“ е наследствена (някои я сравняват с ДНК) и е нещо константно, което не подлежи на промяна. Постнаталната „есенция“ се формира след раждането на човек и се оформя според начина му на живот – как се храни, диша, движи, мисли, държи.


„Есенцията“ изгражда мозъка и костния мозък. Ето защо се счита, че бъбреците управляват мозъка и интелигентността. Хората с добра „есенция“ (и добро състояние на бъбреците) имат силна памет, добра концентрация и остра мисъл, и обратно – тези с недостиг на „есенция“ имат лоша концентрация, запаметяват трудно и имат летаргична, вяла мисъл.


Бъбреците са домът на волята. Хората със силни бъбреци са амбициозни и проявяват постоянство в преследването на целите си. От друга страна, хора с изтощени бъбреци лесно се обезсърчават и бързо се отказват от плановете и мечтите си.

Емоцията, свързана с бъбреците, е страхът. Когато има недостиг на ин, ян, чи или „есенция“ в бъбреците (което се отнася за по-голямата част от хората днес), човек изпитва страх, който често е необективен и неоснователен. Обратното, също е вярно – силен или хроничен страх повлияват хармоничната функция на бъбреците. Затова например при деца, които страдат от нощно напикаване, е важно да се потърси скрита тревожност, уплаха, боязън и други проявления на страха и задължително да се адресират.


Бъбреците и техните градивни елементи – ин, ян, чи и „есенция“, се повлияват изключително добре от храни с черен цвят - цветът, който отговаря на елемент вода. У нас растат къпината, черницата, кестените, черната гъба „тръбенка“, както и черният бъз, който има мощен имуностимулиращ ефект. В магазините допълнително може да се намерят черен ориз, черен сусам и черен боб. Добре е тези храни да се добавят към зимната ни диета, защото зимата – бидейки свързана с елемент вода – е сезонът, през който е най-подходящо се подсилят бъбреците и чрез това – да се подсилят „есенцията“, волята и мисълта ни.








961 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page