top of page
  • Снимка на автораАда А.

Приятелството за китайците е старо желязо!

Актуализирано: 3.08.2021 г.

През последните 2-3 години все повече китайци използват думата 老铁 [lǎotiě], която е присъща за североизточния диалект. Буквално думата се превежда "старо желязо" и се е превърнала в нарицателно за истински добър приятел.


Нека разгледаме историята и структурата й.


Зимата в северен Китай е много люта и студена, почти всичко замръзва. Един ден група деца решили да облизват замръзналите улични стълбове, но техни приятели им споделили, че това е лоша идея и могат да пострадат сериозно - езикът им просто ще залепне за стълба. За да помогне едно от децата решило да издухва топъл въздух преди да облизват стълба и така спестило много главоболия на групата. Точно както би направил истинският приятел! Така възникнала и символиката зад думата - 老铁


Днес хората в цял Китай използват 老铁 [lǎotiě], за да опишат или да се обърнат към най-добрите си приятели. Думата означава, че този човек ти е като брат, толкова близък, че около него можеш да си напълно себе си, приятелството Ви е нечупливо и закалено - точно като старо желязо.


Ето структурата и употребата на 老铁 [lǎotiě]:


老 [lǎo] - стар

铁 [tiě] - желязо

老铁 [lǎotiě] - най-добър приятел, букв. старо желязо


Ежедневната употреба на думата се среща често в израза:


Zhāxīn le, lǎotiě!

扎心了,老铁!


Това изречение се използва като отговор на някой, който казва истината, която не сте съвсем готов да приемете. Буквално означава "Сърцето ми плаче, приятелю", но в контекст се превежда и звучи различно:




Nǐ shì bú shì yòupàngle?

A: 你是不是又胖了?

Не си ли наддал някое килце?


Lǎotiě, zhāxīn le a!

B:老铁,扎心了啊!

Приятелю, ти отново си искрен с мен/удари ме право в сърцето!






Готови ли сте да поговорите със стар приятел и да изразите чувствата си с 扎心了,老铁!?


Опитайте да потренирате още популярни фрази и изречения в безплатен курс по китайски с EduLab! Запишете се тук: https://forms.gle/X1vVksVHHbMi1zER8


Автор: Ада Атанасова


52 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page