top of page

Ако запомня 1000 думи значи ли, че знам китайски?

Китайски език за повечето хора е йероглифи, хиляди йероглифи 【汉字】! Те будят ужас във всеки свързан пряко и непряко с езика.


„Как запомняш всички тези йероглифи“? Всеки новобранец в дадена сфера се сблъсква с периода на лутането, в търсене на правилния път и рутина за усвояването на нова информация. Слага си невъзможни цели, ядосва се, че не запомня достатъчно бързо думи【生词】 и неизбежно се появява чувството на застой. Не се предавайте в този момент! В статията днес ще разберете:

- Какъв е правилния начин да учим нови думи?

- Те достатъчни ли са, за да се успокоим, че сме научили езика, с който сме се захванали?

- Трябва ли да учим йероглифи, пинин и тонове заедно?

- Работи ли метода с писане на думи по 5 реда?





Да се върнем малко назад, всеки в училищните си години се е сблъсквал с някой език, било то руски, английски, а в днешно време доста често и китайски. Любимото домашно 【作业】: Напишете всяка дума по 5 реда! Но тези 5 реда гаранция ли са, че след 2 седмици тези думи ще се помнят или че ще знаем как да ги използваме в разговор? А трябва ли да пишем пинин редом с йероглифа? А превод? А после как да поберем обема от 1200 йероглифа за ниво 4 по китайски език?


Човешкият мозък има невероятното свойство наречено Памет 【记忆力】. Паметта се дели на първична и вторична.

Твърди се, че малко от потока информация в първичната памет ще успее да пробие до вторичната, която е нашата дългосрочна памет. Затова празното учене на лексика няма да доведе до нищо освен ядове и изтощение.


Когато учите нови думи, в процеса на учене【学习】търсете как бихте ги употребили. и съхранили във вашето съзнание. Например, измислете изречение и го произнесете няколко пъти на висок глас, направете си картончета с желаните за научаване нови думи и след всяко теглене казвайте по едно изречение【句子】с непознатата дума.

Слушането на подкасти и истории за начинаещи също учи ухото да усвоява чутото на нов език【外语】. Да усвоиш 外语 е дълъг и труден процес.


Един последен съвет - никога не се сравнявайте с останалите учащи, всеки напредва със своите "пет реда думи".


А отговорът на въпросите в началото за всичко е ДА! Пининът, йероглифите, преводът и тоновете са неизменна част от китайския език. Няма универсален пинин【拼音】 за всеки йероглиф, няма йероглиф за всеки пинин, за това трябва да гледате на тях като на едно цяло и следователно да ги упражнявате заедно.


Не сте сигурни откъде да започнете? Изтеглете безплатна книжка за китайския език с анкетата тук: https://forms.gle/2bGMsEAWaT45ctgcA :)


149 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page