top of page

Оризът - зрънцето на Китайската цивилизация

Ако ви кажат „Кажи ми първото, което ти идва на ум, когато чуеш Китай“, какво ще отговориш?


Великата китайска стена [长城 Cháng chéng]? Е, ако случайно се запътите натам, на изпращане може да чуете „И да не прекаляваш много с ориза [米饭 mǐ fàn]“. A ако някой ви каже, че китайците [中国人zhōng guó rén] са стигнали до там, че да използват 米饭 в строежа на самата стена, бихте ли повярвали?


米饭, неизменна част от китайската трапеза, е вече добре познат по света, макар че доста хора, отивайки там първоначално очакват добре овкусения и подправен 米饭 от китайските ресторанти, се изненадват, че истинският китайски米饭 из в действителност представлява безвкусен сварен прост бял 米饭. Известен още като храната на бедните 贫困 pín kùn, китайците вярват, че не може наистина да се наядеш, ако не хапнеш 米饭, а и душата 灵魂 línɡ hún на трапезата ще липсва. Все едно Бъдни вечер без питката, ама всеки ден.

长城 е не просто впечатляваща постройка, а система от отбранителни съоръжения, изградени от камък, тухли, дърво и 米饭. Тайната за дълголетието и добре запазения външен вид и издръжливостта на стената бива 米饭.

Вместо да използват хоросан при слепването на тухлите, строителите използвали лепкава каша от 米饭. Гениалната идея се ражда по времето на династията Мин и предизвиква сериозни бунтове у простите хора, тъй като продуктът бива основен източник на препитание за самите тях.


„Най-голямото гробище в света“, приета за символ на тиранията, според историци 长城 е срещнала над 10 млн. души със смъртта. Смята се, че по време на Цин Шъхуан, който дръзвал да не изпълни заповеди издадени от него, бивал изпращан да работи по стената с обръсната глава, желязна верига и изрисувано с йероглифи лице за период от 4 години. Още едно доказателство за лошия късмет на числото 4, за което говорихме в предишна статия.


Речник:


长城 Cháng chéng Великата Китайска стена

米饭mǐ fàn ориз

中国人zhōng guó rén китаец

贫困 pín kùn бедност

灵魂 línɡ hún душа



47 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page