top of page

Китайска нумерология и символиката на числата

Още от древността китайците винаги са отдавали голямо значение на символиката на числата. Различните числа могат да бъдат щастливи (吉利 jílì) или неблагоприятни (不吉 bùjí). Понякога дали числото ще бъде късметлийско се определя от формата или изконното значение, а друг път от омонимни* или омофонни* двойки. За късметлийски числа обикновено се смятат 2, 8 и 9, а за неблагоприятни – 4 и 5.

Числото 2 – 二

„Двойно щастие“ 双喜 - Сватбен надпис, ограден от дракон и феникс – символи на мъжкото и женското начало.

Според традиционната китайска нумерология двойките носят щастие. Те са израз на хармония и баланс между двете начала Ин и Ян. Неслучайно сватбените украшения задължително включват знака за „двойно щастие“ 双喜.



Числото 8 – 八

Числото осем също се смята за едно от най-късметлийските числа, особено когато става дума за пари. Това е така, защото неговото произношение на китайски bā звучи сходно на fā от думата 发财 fācái – забогатявам.


Числото 9 – 九

Числото девет също има късметлийски омофон - 久 (jiǔ) със значение дълъг, продължителен. Това носи на деветката допълнителни значения свързани с вечност и дълголетие. Ето защо много китайски двойки предпочитат да се женят на 9-и септември или си подаряват букети от 99 рози.


Числото 5 – 五

Понякога в китайската нумерология може да има противоречия. Числото пет например може да бъде късметлийско или не. От една страна, числото五 wǔ звучи като 无 (wú) – няма и呜 (wū) – плач, стон и това веднага го причислява към нещастните числа. От друга страна, то е част идеята за петте елемента 五行 (wǔ xíng) – земя, огън, вода, дърво и метал. Те, подобно на Ин и Ян, са част от идеите за постройката на света и се използват в китайската медицина и фъншуей.


Числото 4 – 四

Числото четири (四 sì) е най-избягваното число в китайската култура. Много сгради в Китай нямат четвърти етаж или апартамент, числото не се появява на ротативки, табели или регистрационни номера. Суеверните китайци дори ще направят всичко по силите си да нямат тази цифра в телефонния си номер. Всички тези страхове са свързани с факта, че числото 四 sì звучи като думата 死 sǐ – умирам. Очевидно на никой не му се умира преди да си е поживял 999 (дъъълго) с много 888 (париии) ;).


*омоними – думи, които звучат и се изписват еднакво, но имат различно значение, напр. българската дума „син“ може да има две значения – син цвят или мъжка рожба.


**омофони – думи които звучат еднакво, но се изписват различно и имат различно значениe, напр. „шеф“ и „шев“.

669 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page