top of page

Кулинарна медицина - как да превърнем кухнята си в лечебница според традиционната китайска медицина

Черна салата, черен десерт и черен ошав за сезон зима и орган бъбреци


Продължаваме темата за бъбреците и черните храни, които им действат подхранващо, с няколко семпли рецепти, които можем да добавим към зимното си меню. Според традиционната китайска медицина зимата е сезона, през който бъбреците са най-активни и това е времето, когато е най-подходящо да ги укрепваме и лекуваме.

1.Бобена салата за тонизиране на бъбреците

Основата на нашата салатата е черен боб. В традиционната китайска медицина бобът, който самият прилича на бъбрек, е мощен тоник за този орган. Може да използвате какъвто вид боб си изберете, но за да останем верни на черния цвят и лечебния му ефект върху бъбреците, ще изберем черен боб. Начин на приготвяне: приготвяме боба по стандартния начин – накисваме за няколко часа (може и едно денонощие), след което сменяме водата и варим до омекване.

Другите съставки, които ще използваме са кълнове, пресен лук, пресен чесън, гъби и магданоз. Лукът и чесънът имат загряваща бъбреците функция, а магданозът тонизира бъбречното Чи. За тази рецепта избрах черна дървесна гъба заради цвета, но и заради текстурата, която я прави подходяща за салата. В България се продава в сушен вид, т.е. е нужно да се накисне първо във вода, преди да се смеси с останалите продукти. За хората, които обичат да берат гъби и знаят как да ги разпознават, прекрасна алтернатива е черната гъба тръбенка. Нея ще използваме по-долу за направата на черен билков ошав.


За лечебната функция на кълновете ще говорим по-подробно през сезон пролет – орган черен дроб. С мощно задвижващата си функция, те ще са основна храна за преодоляване на пролетна умора и/или пролетна депресия.

Нарязваме изброените по-горе съставки и ги смесваме с вече сварения боб, с изключение на кълновете – тях добавяме цели към готовата смес. Слагаме малко сол, олио от ленено семе или зехтин и изстискваме добро количество лимон в салатата. Винаги обичам да добавя малко оцет към лимона, за да премахна острия кисел вкус, който лимонът понякога оставя.

Ако харесвате салатите си по-сочни, може да нарежете един-два домата на малки кубчета и да ги прибавите. Предлагам също да оставите салатата да престои половин час в хладилника, за да могат различните аромати и сокове да се смесят добре.

2. Десерт-тоник за бъбреците

Ето един лесен за направа, вкусен десерт за подсилване на бъбреците, който е подходящ както за възрастни, така и за деца. Съставките са – черен сусам, орехи, вълчи плодове - годжи бери и кафява захар (може да използвате бяла захар, ако смятате, че вкусът на кафявата е много наситен).

Преди да премина към направата на десерта, бих искала да ви разкажа малко за съставките. Всички горепосочени съставки са билки в традиционната китайска медицина.

Черният сусам (китайски: 黑芝麻 пинин: hēi zhī ma) – тонизира „Ин на бъбреците“. Това е билка за дълголетие и според множество китайски източници толкова мощно тонизира бъбреците, че след редовна консумация в продължение на две години посивелите коси възвръщат първоначалния си цвят независимо от възрастта, на която е човек (в традиционната китайска медицина бъбреците контролират/се проявяват в косата). Допълнително се твърди, че изпадали зъби ще израснат отново след 3 години редовна консумация на семена от черен сусам (в традиционната китайска медицина бъбреците управляват костите и зъбите), след 4 години човек ще бъде напълно свободен от болести, а след 5 – ще се радва на дълъг живот.

Орехът (китайски: 核桃 пинин: hé tao) – тонизира „Ян на бъбреците“. Неговата топла енергия е особено благоприятна за вегани и вегетарианци, защото те консумират основно храни от растителен произход, които в по-голямата си част са със студена температура, а това довежда до образуване на „вътрешен студ“ или „недостиг на Ян“.

В китайската Materia Medica годжи бери (китайски: 枸杞子 пинин: gǒu qǐ zi) е билка от клас „тонизиращи кръвта“, но едно от показанията й е да тонизира „есенцията“ (за „есенцията“, която вирее в бъбреците, говорихме в предишния материал). Смятана за „супер храна“ на Запад и храна на дълголетието на Изток, тя си е създала добро име из целия свят и няма нужда да я обсъждаме повече тук. Ще добавя само, че в Китай тази билка се третира по-скоро като храна и присъства както в гозби и супи, така и във всякакви видове конджи и сладоледи.

Тези три мощно подхранващи храни, комбинирани в един здравословен десерт, тонизират всички аспекти на бъбреците – бъбречен Ин, бъбречен Ян и бъбречна есенция, и допълнително тонизират кръвта. Чудесен начин за подсилване на бъбреците и целия организъм през зимата.

Начин на приготвяне: счукваме орехите, нарязваме годжи берито на ситно и ги смесваме с черния сусам. Загряваме захарта, докато стане течна и я добавяме към останалите съставки. Бъркаме, докато всичко се смеси добре. Изсипваме сместа във формички за лед или формички за шоколадови бонбони и ги слагаме в хладилника. Когато сместа изстине, можем да извадим вече стегналия десерт и да го сложим в чиния.

Може да опаковате тази питателна закуска на децата си за училище, да я вземете със себе си на работа, да почерпите гост или просто да я оставите в чиния на кухненската маса за всеки, който е в настроение за нещо сладко.


3.Черен билков ошав

Както знаем ошавът е традиционен български компот, който обикновено се приготвя за Бъдни вечер. Неговата гъста, питателна консистенция обаче, както и това, че се консумира топъл, го прави подходяща напитка през цялата зима. Тук използвах традиционния начин на приготовление, като към основните съставки добавих билки и черната гъба тръбенка. Това превърна ошава в напитка, не само благоприятна за бъбреците, но и за други органи.

Начин на приготвяне: за основа използвах сушени ябълки, круши и сливи, какъвто е стандартният начин за приготвяне на ошав. Към тях добавих сушена арония, сушен червен глог и сушена гъба тръбенка, които си имах набрани още от есента, а от градината откъснах пресни розмарин и салвия. Това, което се получи, е мощен тоник за цялото тяло.

Комбинацията от плодовете и билките образува естествен мултивитамин, който, след като е съставен от органични субстанции, е лесно усвоим. Черната тръбенка и черната арония с цвета си хранят бъбреците (аронията също е кръвообразуваща билка), червеният глог е тоник за сърцето, а розмаринът и градинският чай (освен всичко друго) подобрява работата на дробовете. Разбира се, всички тези билки имат множество други лечебни функции, които няма нужда да изброявам тук. Комбинацията от различните вкусове е изключително приятна, а усещането след чаша ошав е едновременно успокояващо и зареждащо.

Не е нужно да следвате рецептата дословно. Можете да направите ошав като си създадете свои собствени комбинации. Разбира се, ако изберете да използвате билки винаги проверявайте техните показанията и противопоказанията преди употреба или най-добре се консултирайте с лечител.



Ако искате да научите повече за традиционната китайска медицина, запишете се на безплатен уебинар с ЕдуЛаб и гост-специалист Яна Спасова на 20 януари от 19:00 тук: https://forms.office.com/r/1e7sQAQANd


Приятна зима!

122 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page