top of page

Какво ни очаква през 2024г. - годината на Зеления дървен дракон?

Съществуват множество различни легенди за китайския хороскоп - 生肖 [Shēngxiào], в следващите редове ще ви разкажем за една от тях. Небесният император Ю Хуанг Ди решил да организира голям фестивал и състезание, като призовал всички животни на Земята да се явят. Събитието било от огромно значение, защото победителите щяли да бъдат включени в зодиака и да бъдат увековечени.

Състезанието било трудно, тъй като включвало преминаване през една бурна река. Много от животните не се справили и се удавили, но за изненада на всички, най-малкия участник спечелил първото място. Как? - С измама!

Хитрият плъх се възползвал от хаоса, тихомълком и незабелязано се качил на гърба на Вола. Когато Волът преминал реката и тъкмо щял да докосне земята с копита, плъха бързо скочил и стъпил на брега. Така спечелил състезанието и грабнал първото място, но и до ден днешен е асоцииран с негативни характеристики и е нежелана зодия.

Драконът останал назад, защото по път за фестивала срещнал бедстващи хора и решил да се спре, за да им помогне. Благородната му постъпка стигнала до ушите на императора, който го провъзгласил за най-доблестното животно и за най-късметлийската зодия.

Редът, в който завършили останали животни определил техните позиции в зодиака: Плъх, Бик, Тигър, Заек, Дракон, Змия, Кон, Коза, Маймуна, Петел, Куче и Прасе. Цикълът се повтаря на всеки 12 години и всяка година е свързана с един от петте китайски елемента: Дърво, Огън, Земя, Метал и Вода. Любопитен факт е, че дори в днешно време много семейства в Китай планират раждането на своите деца, именно според китайската астрология. Там тази година се очаква истински бейби бум.


Според лунния календар на 10. февруари 2024г. започва Китайска Нова година. До 28 януари 2025 г. тя ще премине през знака на дългоочаквания Зелен дървен дракон и се счита за особено благоприятна, защото както вече разбрахме, той е свързан с висок морал, мощ и успешни постижения. Драконите се очаква да се възползват от различни възможности и да имат много късмет през този период. Ако сте родени през следните години - 1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012 или 2024г., очаквайте голямо влияние върху личния и професионален ви живот. Звездите съветват да бъдете отворени към нови идеи и начинания. Годината ще бъде подходяща за смели решения и креативни похвати. Според китайските вярвания през 2024г. щастливи числа за вас ще бъдат 1, 7, 6, а относно цветовете, трябва да залагате на повече златни, сребърни и сиви нюанси. Ако искате да привлечете парите към вашия джоб, през 2024г. започнете да носите зелени дрехи.


Другите късметлийски зодии ще бъдат:


  • Маймуна (родените през 1944, 1956, 1968, 1980, 1992, 2004 и 2016г)

  • Петел (родените през 1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005 и 2017г.)

  • Прасе (родените през 1947, 1959, 1971, 1983, 1995, 2007 и 2019г.)



Ето и какво ни очаква през годината на Зеления дървен дракон:


1. Творческо възраждане

Тази година ще бъде наситена с творческа енергия. Ще се чувстваме стимулирани и подкрепени да изразим своите идеи и таланти, като се поддадем на нови приключения и новаторски подходи.


2. Промяна и възможности за развитие

Драконът символизира промяната и обновлението. Съвсем скоро можем да очакваме възможности за личен и професионален растеж. Може да се сблъскаме и с трудности, които обаче, ще бъдат замаскирани възможностти да се развиваме и да постигаме по-високи цели. Бъдете търпеливи и имайте вяра.


3. Комуникация

За това митично създание се счита, че обича активността и да общува с околните. През 2024 г., можем да очакваме по-голям акцент върху общността и колективните усилия за постигане на общи цели.


4. Любов

Природата на Дракона предизвиква страст и интензивност. В областта на любовта, годината може да донесе нови емоционални и страстни връзки. За тези от вас, които все още не са намерили любовта, може би това ще бъде съдбоносното ви време?


5. Финансова стабилност

Освен символ на Китай, това животно също така е асоциирано с късмета и благосъстоянието. Прогнозите показват, че икономиката ще изживее благоприятен възход, с нови възможности за инвестиции и финансов подем.


6. Предизвикателства

Въпреки положителните аспекти, следващите 12 месеца могат да поднесат и предизвикателства. За обществото, това може да включва необходимостта от приспособяване към промени и реформи.


Годината на Дракона обещава да бъде период на динамични промени и възможности за всеки, който се потопи в магията и енергията на този древен знак от китайската астрология. Нека през 2024г. бъдем отворени към нововъведенията и да сме готови да приемем уроците, които огнедишащият звяр ни е отредил.



223 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page