top of page
  • Снимка на автораГаля А.

Значение на подаръците в Китай 🎁

С наближаването на най-хубавото време от годината - Коледните празници, започва и чуденето какви подаръци да изберем за любимите хора. Изборът на подаръци се е превърнал в неизменна част от подготовката за Коледа и Нова година, но на всеки от нас се е случвало да се затрудни с него.


В България има подаръци, които поради суеверия, е необичайно да си подаряваме. Такива са огледало, нож, часовник, букет с четен брой цветя и т.н. Сходни поверия за значението и символиката на подаръка са традиционни и за други култури. В Китай това да избереш подходящ подарък си е цяло предизвикателство, тъй като нещата, с които неволно можеш да зарадваш или да обидиш близък човек, могат да бъдат доста различни от познатите за нас.

Ето няколко неподходящи подаръка:

Часовник

Подарявам часовник, на китайски „送钟“ (sòng zhōng), звучи точно като „送终“ (sòng zhōng), което пък означава „последно сбогом“, „погребение“, така че такъв подарък носи смисъла на смърт и е добре да бъде избягван.

Обувки

Обувките може да изглеждат като добър подарък за приятелка или съпруга, но всъщност на китайски думата за обувка „鞋“ (xié) има омофон „邪“ (xié), който означава „зло“, именно заради това се смята, че подаряването на обувки носи лош късмет.

Чадър

„伞“ (sǎn) е китайската дума за чадър, която обаче звучи подобно на „散“ (sàn), което значи „раздяла“, „тръгвам си“. Това е подарък, който със сигурност не бива да се подарява на любим човек.

Комплект от 4 неща

Четири, според китайците, носи голямо нещастие. На китайски 4 е „四“ (sì), което пък звучи сходно с думата за смърт - „死“ (sǐ). Комплекти от четири предмета трябва да бъдат избягвани на всяка цена.

Ето и няколко подходящи подаръка, с които няма да сбъркате:

Чаша

Чашата („杯子“ Bēizi) е подходящ подарък за приятел, роднина или любим човек, защото заради звуковото си подобие, носи смисъла на „一辈子“ (Yībèizi) – „за цял живот“.

Гребен

Подаряването на гребен („梳子“ Shūzi) може да бъде разтълкуване по следните начини. Може да означава любов и че човека, на когото го подаряваш ти липсва. Също така, тъй като е нещо, което се ползва ежедневно, може да носи смисъла на „близост“. Друго значение на гребена е здраве и щастие. Смята се, че както разплита възлите в косите, така и носи късмет за разрешаването на житейските проблеми.

Плодове

Плодовете са не само вкусен, но и полезен подарък. Предпочитаните плодове за подарък са ябълките, които символизират сигурност и портокалите, които символизират богатство. При избора на кошница с плодове обаче трябва да внимаваме и да не включваме круши, защото на китайски круша е „梨“ (lí), което пък звучи като „离“ (lí) – раздяла.

„红包“ Hóngbāo (червен плик)

Хонгбао представлява червен плик с пари. Това е традиционен подарък за Китайската Нова Година, който се дава най-често на деца. Това, което прави хонгбао толкова популярен подарък е и неговия цвят. Червеното се смята за най-късметлийския цвят в Китай.



Източници:

https://www.chinahighlights.com/travelguide/special-report/chinese-new-year/new-year-gift.htm

https://www.chinahighlights.com/festivals/things-not-give-chinese-new-year.htm

http://www.360doc.com/content/10/1224/21/3690377_81061238.shtml

https://www.zhufaner.com/q-l4xzvrfawfc16i.html



82 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page