top of page

Земята на боговете

Актуализирано: 28.09.2022 г.


Тибет (西藏 Xīzàng) е известен още и като Земята на боговете. Впечатлява с усещане за хармония, цветна култура и суров терен.През дългата му история е бил част от многобройни империи, в момента е част от Китай.

Тибетската култура представя една интересна перспектива за добро(神shén) и зло (鬼guǐ). Подканя човек да разбере, че не само хората, като живи същества имат сърце и душа, таят добро и зло у себе си, а и природните обекти като планини и езера също имат това право.


Планините (山shān) и езерата (湖hú) биват разделени на свети и зли, на „мъже“(男nán) и „жени“(女nǚ). Например, планината Nyenchen Tanglha е мъжка планина и има брак с езерото Namtso, което дава плод на общото им дете (孩子háizi) - втора планина, разположена на северния бряг на езерото. Легендата разказва, че мъжката планина имала много наложници, в лицата на различни женски планини. Една от тях се влюбила в друга и им се родила дъщеря. Но били така уплашени от мъжката планина Nyenchen Tanglha и неговата реакция към "грешната" дъщеря, че решили тайно да я изпратят в далечната област Shuanghu (双湖) без неговото знание.

Тибетската култура разпознава свещенните планини по величествените им бели (白bái) върхове, а скалистите черни (黑hēi) върхове, принадлежат на злите им събратя.

Езерата, разделяни на добри и лоши, също имат своето предназначение и отличителни белези. Светите езера като Намцо и Манасаровар биват сладководни и питейни, докато злите езера като Ракшастал са соленоводни и негодни за консумация.

Друга народна легенда разказва, че в древни времена в сърцето на Тибет се е намирал Северният полюс- извора на езотеричната мъдрост. Именно там благодарение на петте основни елемента- Етер, Въздух, Огън, Вода и Земя "Синовете на Боговете" създали величественият град Шамбала, наричан още и Града на Боговете. Той е бил заобиколен от 8 планини във формата на лотус. Историята за този тайнствен град и до ден днешен е обвита в мистерия, множество експедиции са били провеждани в опит да бъде намерен, но те винаги са завършвали неуспешно.

Тибет е област бликаща от култура, приютяваща върха на света. Типично за източните култури, провокира по-дълбоки размисли за живота и съществуването освен всекидневните тревоги, ангажименти и забързано ежедневие. Земята на боговете вдъхва живот и душа, каращи всеки който й се натъкне, било то четейки или виждайки я, да се почувства част от нещо много по-голямо от него самия.


Следващият път, разхождайки се из нашите планини и красиви пейзажи, ще се огледате ли и ще разпознаете ли добрите и лошите върхове?


Китайски речник:


神shén свят

鬼guǐ зло; зъл дух

山shān планина

湖hú езеро

男nán мъж

女nǚ жена

孩子háizi дете

黑hēi черен

白bái бял

70 преглеждания1 коментар

Последни публикации

Виж всички
bottom of page