top of page
  • Снимка на автораМая К.

В какво се е забъркал учителят Йода?

До къде пътешестваме всъщност, когато гледаме научнофантастични филми? Дали човечеството не се връща назад към своето минало? Ако се абстрахираме от лазерните мечове, грандиозните космически разстояния и преместването на предмети със силата на мисълта, всъщност от кино екрана ние попадаме право в един по-семпъл модел на свят от чудеса и битки, които човечеството е познавало отдавна.


Филмовата сага „Междузвездни войни“ на режисьора Джордж Лукас по сценарий ни води към бъдещето на Галактиката и далечни светове отвъд нея. Но изглежда, че се случва тъкмо обратното и тя много прилича на едно вълнуващо пътешествие назад в историята на човешката цивилизация.

Любопитно е как научнофантастичната сага ни докосва отново до мистичните прастари времена на човешката цивилизация, когато на нашата планета са живели мъдри същества, учители на човечеството.

В ляво виждаш рисунка на философа Лаодзъ, който през VI в пр.н.е. живял в Китай и написал прочутото си произведение „За Дао и Дъ“, с което грабнал сърцата и умовете на хората. Лаодзъ е учителят, чието учение за Дао променя историята на нашата цивилизация.


Той дошъл на света като старец с бяла брада, след като майка му го носила в корема си цели 81 години, преди да го роди. На ръст не помръднал много през целия си живот. Растели само ушите му. Затова и неговите изображения винаги го представят като дребно старче с дълга брада и прекалено големи уши. След дълга служба като библиотекар и духовен учител, на преклонна възраст Лао дзъ решил да напусне Поднебесната империя и да се отправи някъде на запад. Началникът на граничната застава Ин Си разбрал кой е странният пътник и отказал да го пусне през границата. Поставил му условие, че за да премине, ще трябва да напише кратко изложение за своето учение. Тогава Лао Дзъ написал трактат от пет хиляди йероглифа, които променили мисленето на хората завинаги.


А ето вдясно и дребничкият учител Йода от „Междузвездни войни“.

И той е забележителен с големите си уши и уменията си на майстор и учител на джедаите през цялата история на Галактиката. Неговата дълбока мъдрост и велика сила му позволили да стане Велик магистър на Ордена по време на войните на клонингите. След основаването на Галактическата империя той бил принуден да избяга, за да оцелее в Голямата джедайско прочистване.


Учителят Йода говори мъдро за живота, за човешките възможности и за Силата. При това говори много мъдро, тайнствено и с необичаен словоред, нали? Ето негова любима фраза: „Винаги в движението бъдещето е.”

В китайските съобщителни изречения често акцентът е върху допълнението към сказуемото. Китайската граматика изобилства от правила за размяна на местата на допълнението и сказуемото в едно изречение.

Досещате се, че по този начин е говорил и Лаодзъ на старокитайски език преди повече от 2500 години, нали? И не само речта му, но и смисълът на думите на Йода за Силата, за Тъмната и Светлата страна, напомнят на трактата с древното учение за Дао.

И ето как се оказва, че не само великите учители, но и идеите за Дао (道dào) в древен Китай и за Силата в „Междузвездни войни“, са сходни. Дао може да се преведе като „път“, но философският му смисъл е „поток на Вселената“. И също както при Силата (力lì), всички одушевени неща са част от Дао и обратно – Дао е част от всички живи неща.


Дао не може да съществува без двете противоположности - двата велики предела (太极Tài jí ), които раждат всички неща – ин (阴yīn) (тъмното, пасивното и отрицателното) и ян (阳yáng) (светлото, активното и положителното ). И без тези противоположности, няма да има баланс във Вселената защото ако няма ин, няма да има и ян.


В „Междузвездни войни“ не е точно така, защото Тъмната и Светлата страна са твърде опростени и изравнени с идеята за добро и зло. А такава семплост в Дао не съществува, защото там доброто и злото се преливат едно в друго и оформят единно цяло. Да, определено ще трябва да очакваме още серии от сагата за междузвездните войни, докато Галактиката постигне Дао, нали?


37 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page