top of page
  • EduLab

Как е възникнала китайската писменост?

Колко пъти ви се е случвало да чуете въпросите „Колко букви има китайската азбука?“ , „Каква е китайската азбука?“ и да будите недоумението у хората, отговаряйки, че китайския език няма нещо като азбука. То тогава неизбежно идва и друг въпрос „Ама тогава как пишеш【写】 на китайски?“ . Е, отговорът е с йероглифи. Като чуем йероглифи съзнанието ни неизбежно се пренася в Древен Египет, насред пирамиди и времена на фараони. Истината, обаче е, че китайската писменост има над 3500 годишна непрекъсната история и за разлика от египетските йероглифи, китайските се ползват и до днес.


В дъното на мистерията покрай възникването на китайската писменост

стои личност, известна като Цан Дзие 【仓颉】. За него се смята, че е бил един от най-интелигентните хора за времето си, живял по време на управлението на първия китайски император Хуан Ди, за това можем да го видим изобразен с четири очи【眼睛】, той виждал отвъд това, което обикновените хора не можели. Той бил нагърбен с управлението на администрацията на империята, но липсата на писменост правела това невъзможно, един ден докато бил на лов Цан Дзие попаднал на кръстопът. Три различни пътеки, по които имало отпечатъци от различни животни, това пробудило идеята у него да създаде символи, които да изобразяват различни предмети, та така възникнала първата писмена система Хан Дзъ 【汉字】.


А сега да разгледаме малко по-реално обяснение относно възникването на писмеността в Китай. Смята се, че първите йероглифи се появили като гадателски надписи, вдълбавани в коруби на костенурки от жреците, като въпроси към бога Небе【上帝】. По-късно, когато въпросните коруби започнали да излизат на повърхността, хората сметнали, че това са драконови кости, които започнали да стриват на прах за различни мехлеми и лекарства.


На вас кой вариант ви звучи по-правдоподобен? Човек с четири очи ли е отговорен за създаването на първите йероглифи или жреци, които нажежавали коруби на костенурки【龟】 с нагорещено желязо?

49 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page