top of page

Императорските династии в Китай част1

Китайската история е толкова интересна, богата и динамична. Затова решихме, че е най-редно да започнем поредицата от самото начало - именно с първата загадъчна династия.


Династията Ся 夏朝 [Xià cháo] е първата династия управлявала в Китай след митичните Петима императори. Сведенията за нея имат полулегендарен характер. Началото й се поставя около 2070 година пр.н.е. от прекия потомък на Хуанди (黄帝 [Huángdì]) - легендарният владетел Ю Велики, който получава трона от император Шун, последният от митичните Петима императори. Краят на династията идва около 1600 година пр.н.е., когато тя е разгромена от народа Шан (商 [Shāng]), който основава династията Шан (商朝 [Shāng cháo]).

В продължение на три века и половина 17 владетели от династията Ся управлявали Поднебесната империя.

Историята за Ся:

Водите на Жълтата река придошли, причинявайки невиждан потоп. Императора Яо изпратил Гун, който се славел като мъдър мъж, да намери начин да спре наводнението. Той дълго мислил и проучвал маршрута на водната стихия. Наредил да се построят барикади, блокади по реката, които да спрат нейното преливане.

Цели девет години се мъчили да овладеят Жълтата река, но тя само заобикаляла издигнатите съоражения и продължавала да опустошава всичко по пътя си.


През това време на власт дошъл император Шун, петия от легендарните императори. Той не бил никак доволен от положението, което заварил. Според някои версии на легендата, Гун засрамен се самоубива, а според други - той бил заточен далеч в планините. На негово място бил нает Ю Велики, неговия син, за да довърши делото на баща си.


Назначен от едва 5 дни той се влюбил в млада красавица и веднага се оженил. Когато съпругата му го попитала как да нарече детето им, ако то се роди докато той е на мисия, Ю Велики помислил и й заръчал да го нарече Ци (啟 [Qǐ]) (което на старокитайски означавало “пет дни”). Тринадесет години той неуморно се трудил по дигите на Жълтата река. Историята разказва, че той 3 пъти преминал покрай дома си, но без да влезне. Първия път докато жена му била бременна. Втория път държала в ръцете си малко дете, което правело първите си стъпки. Третия път синът му го поздравил и го поканил вътре, но той отказал, с думите, че докато реката оставя хората без дом, той няма моралното право, да се прибира вкъщи.

Не минало дълго време и усилията на проницателния мъж се отплатили. Той за разлика от баща си Гун, изобретил нов метод за справяне с наводненията. Успял и да обедини различните племена да работят заедно. Наредил им да се постоят канали не само по течението на реката, които да отвеждат водата към морето, а и същевременно такива, които да напояват отдалечените полета. По този начин не само овладял ситуацията, но и извлякъл полза за селяните, които увеличили селскостопанската си продукция.

Императорът толкова впечатлен от неговото постижение и отдадеността, с която работел, взел дръзкото решение да го направи свой наследник, лишавайки сина си от трона.

Ю Велики управлявал дълго и империята се радвала на мир и подем. След смърта си, обаче владетелят предал властта на прекия му наследник - сина му Ци, вместо да я даде на най-достойния и способен човек, с което прекъснал дотогавашния модел на управление и положил началото на династийния метод.


Края на династията:

По-късно при император Тайканг, един от синовете на Ци, се надигнало въстание от неговите петима братя, което застрашило единството на държавата. След вътрешните конфликти император станал един от по-малките братя на Тайканг - Джонгканг, който се оказал неспособен да управлява. Подчинените му се отдавали на пороци и развлечения. Легендата гласи, че династията продължила да запада, а последния от владетелите - Джи бил жесток и покварен тиран.

Той бил свален през 1600г. пр. н.е от основателя на следващата династия - Шан, който събрал армия и след като го победил, го изпратил в изгнание някъде на юг, където не след дълго и умрял.


* Някои историци и учени приемат тази история и съществуването на династия Ся за спорно, затова в различни източници ще срещнете династията Шан определяна за първата от династиите на Китай.

Е, хареса ли ти тази легенда? Ако искаш да разшириш и лексикалния си запас от думички по китайски език, тук сме извадили няколко от тях:

夏朝 [Xià cháo] - Династията Ся (първата императорска династия в Китай)

王朝 [Wángcháo] - династия

中国 [Zhōngguó] - Китай

统治者 [Tǒngzhì zhě] - владетел

大禹 [Dà yǔ] - Ю Велики (владетел в древен Китай)

帝舜 [Dì shùn] - император Шун (легендарен водач на древен Китай)

商朝 [Shāng cháo] - династията Шан (втората династия в древен Китай)

黄河 [Huánghé] - Жълтата река

尧 [Yáo] - Императора Яо (легендарен китайски владетел)

鲧 [Gǔn] - Гун (основател на династията Ся и баща на Ю Велики)

洪水 [Hóngshuǐ] - наводнение

河流 [Héliúа] - река

山 [Shān] - планина

妻子 [Qīzi] - съпруга

啟 [Qǐ] - Ци (син на Ю Велики)

方法 [Fāngfǎ] - метод

水 [Shuǐ] - вода

海 [Hǎi] - море

田 [Tián] - поле

成就 [Chéngjiù] - постижение

继承人 [Jìchéngrén] - наследник

太康 [Tài kāng] - Тайканг (син на Ци)

中康 [Zhōng kāng] - Джонгканг (син на Ци и по - малкия брат на Тайканг)

桀 [Jié] - Джи (последния владетел на династия Ся)

76 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page