top of page

Ползите от детските лагери върху подрастващите

Лека-полека идва пролетта, а с нея и дейностите на открито, приключенията и детските лагери.

Ако се замисляте подходящо ли е да запишете детето си на зелено училище или ако се чудите дали то ще се чувства добре там, далеч от вкъщи, сред непознати връстници - този блог пост е за вас.

За да ви помогнем с това решение, ще разгледаме доказаните ползи от подобни мероприятния.


От личен опит трябва да споделя, че най-милите ми спомени са именно когато ме изпращаха на зеленото училище, в близост до селото на баба и дядо. Там се научих да стрелям с лък, да се ориентирам по маркировката в планината и да играя шах. А когато се върнех обратно в родния ми град и в училище, с месеци разказвах за новите ми приятели и летните лудории.


Освен да се похвали с факта, че е било на вълнуващ детски лагер, хлапето се учи и на:

1.Самостоятелност и самоувереност


Лагера е време прекарано далеч от родителите и сигурността на дома. Това помага на децата да открият своите силни и слаби страни, да изградят самоидентичност и самоувереност. По този начин, те се учат не само да развиват интересите си, но и да слушат вътрешния си глас, за да взимат самостоятелни решения в безопасна атмосфера. Така развиват своето самочувствие и чувство за независимост, които са фундаментални за пълноценното им израстване в тийнейджъри и възрастни хора. Важно е да окуражим детето и да му вдъхнем вяра, че може да прекара няколко дни в една по-различна и чужда обстановка, в която комфортно ще преоткрие света и себе си.

В някои ситуации и родителите имат нужда от допълнителен кураж, за да оставят децата си да се развиват индивидуално, без техният постояннен надзор и закрила.

2. Нови социални контакти и работа в екип


Зелените училища събират на едно място деца с разнообразни хобита, от различни градове и социални среди. Включените в програмата, игри и задачи обединяват хлапетата и целят да развият нови детски познания, да работят в екип, да завържат нови приятелства и разбира се, да се забавляват.

Отборните упражнения подобряват комуникативните умения и емоционалната интелигентност, изграждат и лидерски качества. За да завършат дадена задача, децата разбират колко важна е екипната сплотеност, а непринудената обстановка кара и най-срамежливите да излезнат от “черупката си” и да засияят с усмивка на лице.

Но внимание родители, пригответе се да слушате дълго време след лагера, как детето ви не е успяло да работи само с грънчарско колело, но другарче му се е притекло на помощ и сега си има нова и любима, ръчно изработена чашка. ;)

3. Време без екран и градски шум


В последните години времето пред екрана на телефоните, таблетите и компютрите значително се увеличи, всеизвестен е и негативния му ефект върху менталното здраве и развитието на мозъка на децата. Дейностите сред природата стимулират сетивата и ободряват, а спокойствието, чистия въздух и слънцето са гаранция, че подрастващите бързо ще забравят за технологиите и ще се насладят на заобикалящата ги среда. Времето навън предразполага към движение и неподправено любопитство към новостите и към неизследваните територии.


4. Уникални преживявания


Забавленията и новите преживявания насърчават креативното мислене и развиват въображението, а липсата на домашно и академичен стрес помага на хлапетата да изразят свободно себе си и емоциите си, и да разрешават конфликтни ситуации по спокоен и разумен начин. Новите дейности също така учат децата на упоритост и воля - как да преодоляват трудностите и да не се отказват. Например, ако не успеят да направят хартиен фенер от първия път или да се покатерят до края на въжето - да пробват пак, докато постигнат успех. Когато са прекарали известно време заедно, дадена групичка връстници развива силна солидарност един към друг и взаимна подкрепа, така неуспеха на един малчуган се превръща в сборна победа!Понякога спомените от всички тези моменти и приятелствата остават за цял живот.

Личен архив - пролетен лагер 22' с ЕдуЛаб


5. Нови умения и знания


Не на последно място, зелените училища включват богата гама от нови и практични занатия, които рядко може да бъдат прилагани в клас или в съвременното ежедневие. Подрастващите развиват общата си култура, преоткриват интересни занимания, учейки за света около тях. В пролетните и летни лагери ЕдуЛаб предоставя възможността за изучаване на китайски език и калиграфия, комбинирано с традиционни български занаяти като градинарство, правене на кисело мляко, багрене на платове и др. сред прекрасната природа на Осоговската планина в детско ваканционно селище Живей с Любов, тук можете да разгледате страница им - https://www.facebook.com/Livewithlove2019/


За записване и подробна информация: https://forms.office.com/e/zPSMaiyhhU


Личен архив - летен лагер 22' Живей с Любов


413 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page