top of page

Как китайците празнуват коледните празници?

Актуализирано: 19.12.2023 г.

Въпреки, че Коледа не е традиционен китайски празник през последните години става все по-популярен, но много млади хора го приемат като празник на любовта и приятелството. Затова нека да разгледаме 4 различни начина, по които китайците отбелязват 25-ти декември.


1. Запалване на светлините на Коледната елха- Дървото на светлината

В Китай много малко хора украсяват домовете си с коледни елхи, тези които го правят обикновенно е с изкуствени дръвчета, а по тях слагат малки картонени фенери в червено или жълто, цветя или червени изрезки от хартия, символизиращи щастие. ( Червеният цвят символизира здравето и любовта, а жълтото и златното са цветовете на изобилието и на императора- това са и любимите цветове на китайците.) Пъстро декорирани коледни елхи може да се видят в големите молове из страната, но те привличат голямо внимание и много хора се забавляват снимайки се с тях. Улиците на големите градове също се украсявят с множество лампички, създавайки уютна атмосфера.

Но в Хонконг и Макао украсата е забележителна, достоен съперник на празничното изобилие присъщо на Лондон и Виена.2. Ябълковата нощ

Китайците наричат Бъдни вечер- 平安夜 [píng ān yè] в превод тиха и спокойна нощ, а думата за ябълка звучи по подобен начин- 苹果[píngguǒ], местните обичат асоциациите и така са създали и модерна традиция- да си подаряват ябълки на 24 и 25-ти декември. По този начин те вярват, че ако изядеш една ябълка на Коледа, годината ти ще бъде мирна и успешна. Затова много магазини и улични дюкянчета предлагат сочни червени ябълки, обвити в шарени хартии с изписани или изрязани пожелания като любов, мир, щастие и др.


3. Писмо до Дядо Коледа

Китайците също така са прагматични хора и са решили на Коледа вместо непотребни подаръци, да подаряват на близките си известните хонгбао 红包- червени пликове с пари. Така всички са доволни и никой не преминава през стреса в намиране на перфектен подарък. Все пак, ако решат да подарят нещо, то обикновенно е малък и символичен подарък.

4. Коледната вечеря в Китай

За много китайци Коледа е възможност да се видят с приятели и да си организират коледни партита с празнична атмосфера, декорация и настроение, придружени с коледни песни и забавления. Такива събирания може да са в дома на приятел, в кафе, ресторант или бар, а дори и в Макдоналдс. Младите хора в страната приемат Коледа като Св. Валентин и за да го отпразнуват, някой от тях обичат да похапват в известни вериги за бързо хранене. Разбира се, много ресторанти и кафенета в големите градове, предлагат и празничен обяд/вечеря, подобно на Запад.


Съвременният коледен дух успява да обхване и Изтока, но все пак не измества фокуса от най-голямото събитие - Китайската нова година. В края на декември започват приготовленията за празника, който следващата година се чества на 10 февруари 2024 . Очаквайте интересни статии и за предстоящата година на Дървения дракон :)
ЕдуЛаб ви желае весело посрещане на коледните и новогодишните празници! 🎄⭐️


Източник на вдъхновение:

95 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comentarios


bottom of page