top of page
 • Снимка на автораАда А.

端午節 [Duān Wǔ Jié] - Фестивалът на драконовите лодки

Актуализирано: 22.06.2023 г.

С наближаването на лятото, китайците очакват един от най-пищните и интересни празници Фестивалът на драконовите лодки - Duān Wǔ Jié – 端午節 . С повече от 2000 години история, той е традиционен и високо ценен в Китай. Огромни тълпи се струпват в големите градове, за да гледат състезания с прекрасно украсени лодки, хапвайки вкусотии със семейство и приятели.

На китайски език: 端午节 [Duān wǔ jié] Дата: 5-ти ден на 5-тия лунен месец (22. юни 2023г.) История: повече от 2000 години Традиции: хапване на цонгци и вино реалгар, състезания с драконови лодки, украсяване на дрехите и дома с ароматни билки


Легендата:

Чувал ли си за китайски дракони! А знаеш ли, че си имат и лодки? Даже цял фестивал! Има много легенди около историята на Фестивалът на драконовите лодки, но най-популярната го свързва с поета Цюй Юан (屈原, Qū Yuán) от древнoто кралство Чу, съществувало преди повече от 2000г. Цюй Юан е смятан от китайския народ за велик патриот, държавник, идеолог, дипломат и реформатор. Известен е като една от 4-те най-велики културни знаменитости в света. Изобщо – представяй си го като любимата ти историческа личност! След като става свидетел на разпада на кралство Чу, Цюй Юан отказва да се съгласи със съюза между Чу и Цин. Бива обвинен от владетеля за изменник и е изгонен в изгнание. Тогава пише огромна част от поезията си. 28 години по-късно Цин завзема Йинг, столицата на Чу. Цюй Йан е отчаян и съсипан от съдбата на родината си и се самоубива, скачайки в реката Милуо.


Сигурно си мислиш – доста краен ход, Цюй Юан! Е, и местните хора са потресени и започват да го търсят с лодките си, надявайки се да го намерят и спасят. След като дълго време не успяват да намерят дори тялото му, започват да хвърлят топки от сладък лепкав ориз в реката, за да може речните дракони да ядат тях (все пак кой не обича сладко...), вместо тялото на любимия им държавник – Цюй Юан.

Традицията:


Сега си представи, че си на брега на река Милуо – времето е слънчево и топло, носиш малък цветен чадър срещу слънцето, обграден си с тълпа от весели хора, навсякъде се чува ритмично биене на барабани, китайска музика!

Със студена напитка в ръка, всеки очаква състезанието, но не кое да е, а Състезанието с драконови лодки (划龙, huà lóng zhōu) – по реката минават огромни, плитки лодки, украсени в пищни цветове и драконови символи, пълни са с ентусиазирани гребци! Ти си в центъра на Фестивала на драконовите лодки!


Състезателите гребат, феновете скандират и заряда се усеща навсякъде! Така и трябва – китайците вярват, че именно това пищно празненство и традиция, ги пазят от злите духове. Векове наред традицията не се променя.


Ако все пак не си фен на бурни състезания или мислиш, че няма да се доредиш до предните редове в публиката, китайците са помислили и за това. Представям ти “Състезанието по балансиране на яйца“ - провежда се на много места около обяд и в него се включват малки и големи. Ако успееш да балансираш яйце върху равна повърхност – ще бъдеш късметлия през цялата година. А ти опитвал ли си?

Както подобава за всеки празник, и по време на Фестивала на драконовите лодки, хората си правят подаръци – малки парфюмирани торбички (香包, xiāng bāo), пълни с билки – в горещите летни дни, те предпазват от вируси и бактерии. Можеш да намериш всякакви аромати и вариации. Носят се върху дрехите, в дамската чанта, в джоба на дънките – всеки обича да ухае на хубаво в топлите юнски дни, даже май е наложително! За да предпазят домовете си от комари и други неприятни буболечки, китайците имат и алтернатива - закачат букети от тръстика и див пелин (艾草, ài cǎo) на вратите и прозорците.


Храната:


На този ден, всички казват „НЕ!“ на диетите - традиционно и с огромно удоволствие се хапват цонгдзи (粽子, Zòng zi) – много сладки оризови кнедли с всевъзможни пълнежи, увити в бамбукови листа.


В България можеш да ги намериш в китайски магазин или да си поръчаш в китайски ресторант. Препоръчваме ги на всеки любител на сладките изкушения!


Освен че хапват цонгдзи, китайците пийват и вино реалгар (雄黃酒, xióng huáng jiǔ). Вярват в лечебните му сили и способността му да прочиства тялото от болести и вируси. С него обаче само наздраве – ако прекалиш, на другия ден няма да си точно на себе си. Всъщност е толкова силно, че в Древен Китай с него са лекували отравяния от скорпиони и паяци!


Ако ти се прави едно виртуално пътешествие до Китай, заповядай на нашия безплатен подготвителен курс по китайски! Повече инфо и записване тук: https://forms.gle/PB8N5TpEGQD9mo5WA


Речник:

 1. Фестивал на драконовите лодки – Duān wǔ jié 端午節

 2. Патриотичният поет Ци Юан – Qū Yuán 屈原

 3. Дракон – lóng 龍

 4. Драконова лодка – lóng zhōu 龍舟 или lóng chuán 龍船

 5. Състезание с драконови лодки – huà lóng zhōu 划龍舟

 6. Традиционни оризови кнедли с пълнеж – zòng zi 粽子

 7. Да ядеш цонгци – chī zòng zi 吃粽子

 8. Парфюмирани торбички – xiāng bāo 香包

 9. Да носиш парфюмирани торбички – dài xiāng bāo 戴香包

 10. Растенията, които се закачат на вратите и прозорците – ài cǎo 艾草

Автор: Ада Атанасова

465 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page