top of page

„Четирите скъпоценности в кабинета на образования човек“ – инструментите на всеки калиграф

В основата на всяко изкуство лежат инструментите, които използваме, за да го практикуваме. Когато става дума за китайска калиграфия и живопис, самите инструменти се възприемат като произведения на изкуството.


Основните инструменти при китайската калиграфия традиционно се наричат „четирите скъпоценности в кабинета на образования човек“(文房四宝) и включват хартия, туш, четка и съд за размиване на туш. Без тях китайското калиграфско изкуство не би могло да съществува по начина, по който го познаваме днес.


Нека да обърнем внимание на първия инструмент - четките. Те се изработват от животинска козина - на овца, елен, лисица, заек, невестулка и др., която се привързва към дръжка от бамбук или тръстика. Качествената четка трябва да притежава четири важни добродетели: 尖 - да се събира в острие; 齐 - да нанася туша равномерно;圆 - снопът да бъде във формата на костилка от жожоба и 健 – да бъде еластична и да възвръща първоначалния си вид.

Хартията(纸) или коприната (绢) са най-често използваните основи за рисуване, като изборът зависи само и единствено от калиграфа. Коприната предполага използване на ярки пигменти, докато хартията, по-груба и силно попивателна, е подходяща за по-експресионистични стилове. Всъщност в Китай до ден днешен съществува традицията за изработване на специалната калиграфска хартия и коприна.

Съдовете за размиване на туш (砚) представляват издълбани късове камък, в които се стрива тушът и се смесва с вода. Те могат да бъдат богато украсени с издялани цветя, животни, човешки фигури и др. Традиционно, тушът (墨) се прави от борови сажди, които се смесват с лепило, а получената смес се изсипва в калъпи, от които се получава готовата пръчка туш. След това тя може да бъде украсена с йероглифи, изображения на цветя и животни, като сама се превръща в произведение на изкуството. Готовата пръчка туш се търка в камъка за размиване, докато се смеси с водата, за да се получи нужната консистенция. В днешни дни тушът се предлага и като готова течност, която може да се използва директно.


Речник:

纸zhǐ - хартия

墨mò - туш

砚yàn - съд за размиване на туш

笔 bǐ - четка


67 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page