top of page
  • Снимка на автораМая К.

3-те тайни за вечна младост на китайските жени

Актуализирано: 19.08.2021 г.

Автор: Мая Костадинова


Има ли жена, която да не си мечтае за безупречна кожа 皮革 [Pígé] и лице 脸

[Liǎn], сияещo от младост 青年 [Qīngnián] и здраве 健康 [Jiànkāng] без бръчки 皱纹 [Zhòuwén]? Нека да почерпим малко от причудливите разкрасителни процедури на китайските жени. Повечето от тях се изпълнявали сутрин 早晨 [Zǎochén] и вечер 晚上 [Wǎnshàng], а други - само по специални поводи.


Перлен прах и нефрит


Всяка 早晨 императрица Цъси нанасяла на лицето си маска от перлен прах и крем на основата на екстракт от цветя. Считало се, че този козметичен състав съдейства за избелването на 皮革 и предпазва от появата на 皱纹.


晚上 Цъси използвала малко по-различни процедури. Императрицата намазвала 脸 си с яйчен белтък, а половин час преди лягане 晚上 добавяла към него цветен екстракт. В края на процедурата сваляла остатъка от маската.

Освен това за гладка и свежа 皮革 Цъси всяка 早晨 правела масаж на 脸 си със специален нефритен уред. В Китай считат, че нефритът притежава лечебни свойства.
Супа от бели китайски гъби (сребърни ушички)


Лю Джъ, жената на император Гаодзу от династия Хан, управлявала страната след смъртта на съпруга си.


Тайната на сияещата й 皮革 била в ежедневната консумация на супа от бели

китайски гъби (сребърни ушички), които са популярен продукт в китайската

кухня. В древен Китай вярвали, че съдържащото се в тези гъби вещество освежава цвета на 脸, подхранва 皮革, предпазва от 皱纹 и дори подобрява работата на мозъка.

В преследване на идеалното

За неземната красота на Ян Гуейфън, наложница на император Сюан-дзун, се носели легенди. Дори в наши дни тя продължава да се счита за еталон на красотата и женствеността. Със своята необикновена външност Ян била „способна да затъмни луната и да засрами цветята". Къде се крие нейната тайна?


Ян се миела 早晨 и 晚上 с топла вода, в която били добавени бадемово масло и мед. Копринената си 皮革 поддържала с редовното къпане във вана с личи (вид китайски плод). Тези плодове са богати на протеини, витамините В и С, желязо и фосфор.


РЕЧНИК:


皮革 [Pígé] - кожа

脸 [Liǎn] - лице

青年 [Qīngnián] - младост

健康 [Jiànkāng] - здраве

皱纹 [Zhòuwén] - бръчки

早晨 [Zǎochén] - сутрин

晚上 [Wǎnshàng] - вечер

136 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comentários


bottom of page