top of page
  • EduLab

Супергероите сред нашите курсисти

Актуализирано: 2.06.2023 г.


Аз я наричам Супер Майка, а тя съвсем скромно ми отговаря, че не е съгласна. Но истината, е че Гергана Станева успява да направи невъзможното - да се грижи за семейство с четири дъщери, да работи и 2 пъти седмично да присъства онлайн на уроци по китайски език.

Тя започна от начално ниво HSK1 в средата на октомври 2022, за това кратко време, почти без почивка между курсовете, вече е на ниво HSK3, има много добро произношение и не се страхува да говори с китайските преподаватели. В това интервю ще разберем малко повече за самата нея.


Катрин: Гери, разкажи ни малко повече за себе си, как се справяш вкъщи, работиш и учиш китайски? Каква е тайната?


Гергана: Вярвам, че при добро желание, организация и разбира се, мотивация, няма невъзможни неща. Аз имам привилегията да разчитам на помощта на съпруга ми и големите ми дъщери (на 18 и 14 години), които гледат по-малките, докато имам уроци по китайски. Но понякога се случва най-малките деца да влязат в стаята при мен по време на час. На тях също им е забавно да слушат непознат език и дори повтарят заедно с мен думичките, което много се харесва и на останалите курсисти и развеселява атмосферата. За писането на йероглифите може би ми помага и факта, че преди 20 години живяхме заедно със съпруга ми в Япония и там за пръв път се срещнах с тях като писменост и имам някаква основа навярно, макар и много бегла.

Личен архив - Гергана Станева


Катрин: Това наистина е забележително, йероглифите ти са и много красиви, а от учителя знам, че не пропускаш урок и винаги предаваш домашното си навреме. Как реши да се захванеш с курса по китайски език?


Гергана: Реших да пробвам с китайския език основно поради факта, че обичам новото начало. Винаги ме привлича енергията при досега с нещо ново и непознато, а и китайският език се говори от много хора по света и дори като бъдещ потенциал смятам, че има плюсове да бъде изучаван, тъй като може да отвори на човек неочаквани нови врати в бъдеще. Освен това мисля, че е добре човек да изучава езици и само с цел трениране на мозъка. Най-общо казано с китайския реших да направя нещо ново и полезно за себе си.


Катрин: Аз съм на същото мнение - човек не трябва да спира да се развива с нови умения, хобита и тн. Гери, а коя е най-любимата ти

част от ученето на китайски?


Гергана: (смее се) Аз съм от тези хора, за които писането на домашните е най-забавната част, защото когато си сам със себе си започваш да използваш наученото и дори в тях има и творческа част, където се налага да импровизираш и да търсиш нови непознати думи. Успяваш и да разбереш, какъв е твоя напредък с езика. Харесват ми и неделните уроци по произношение, защото там материала винаги е различен от този в учебника и успяваме да четем без пинин.


Катрин: Как смяташ да използваш този език в бъдеще, имаш ли конкретен план?


Гергана: За момента нямам яснота дали бих могла да стигна до ниво, което да ми даде възможност да ползвам езика, но дори ако отида на екскурзия до Китай и успея да разбера поне малко, пак ще е голямо удовлетворение за мен. Защото споменът от първата ми среща с Китай преди 19 години е, че трудно уцелвахме какво да си поръчаме в заведенията за хранене, където нямаше английски превод на менютата. Със съпруга ми ни е мечта един ден да се върнем и да попътуваме из местенцата, на които сме живяли, но този път в пълен състав - заедно с децата. Опознаването на нови култури е голямо богатство, а именно пътуванията разширяват мирогледа.

Личен архив - Гергана Станева


Катрин: Ехе, звучи страхотно! Как школа EduLab помагат в процеса на учене, какво е впечатлението ти?


Гергана: Edulab е много амбициозна школа, която предлага на курсистите разнообразие от материали, съчетани с мотивиран предподавателски подход, материали за самоподготовка, уроци за произношение с местен преподавател и дори програми с цел изучаване на езика и културата на място в Китай. Аз не успявам да се възползвам на 100% от всичко, което се предлага, но определено смятам, че е много полезно за всички курсисти.


Катрин: Благодаря ти за милите думи и за интересния разговор, за финал искам да те попитам какъв съвет би дала на тези, които ги е страх да започват да учат китайски или им изглежда твърде сложно?


Гергана: Бих казала, че китайският език е доста интересен и си струва да опитат. Няма нищо страшно, даже е забавно. А граматиката му ми изглежда за сега дори по-лесна в някаква степен от граматиките на западните или славянски езици.

От ЕдуЛаб поздравяваме Гери и цялото й семейство! Вярваме, че добрия пример вкъщи е най-успешната гаранция за добро бъдеще на подрастващите.


Запишете се и ти на БЕЗПЛАТНИ уроци по китайски език, за да се убедиш, че китайския има своята логика и красота. :) https://forms.gle/ePrSeEDLAEt4zXoi8
485 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

コメント


bottom of page