top of page
  • Снимка на автораГаля А.

Старият Пекин - 北京 [Běijīng]

Част от чара на китайската столица Пекин се състои в нейната архитектура, която съчетава модерни небостъргачи и сгради в традиционен китайски стил. Най-автентичният пример за запазилата се традиционна архитектура несъмнено може да бъде видяна в хутонгите (胡同 - Hútòng). Хутонгите представляват квартали, които се състоят от тесни улици или алеи и са особено характерни за централната част на китайската столица. 胡同 са образувани от традиционните къщи с квадратни дворове (四合院 Sìhéyuàn).

四合院или традиционните квадратни жилища се състоят от четири постройки ориентирани спрямо четирите посоки на света. Основната жилищна сграда се намира от северната страна на двора и гледа на юг, а от изток и запад обичайно има помощни постройки, наричани сиянгфанг (廂房 xiāngfáng). Срещу главната сграда има така наречената отсрещна къща (倒座房 dào-zuò-fáng).


Друга особеност на 四合院 е, че пред централната порта често има екранна стена (影壁yǐng bì). Според традиционните китайски вярвания въпросната екранна стена предпазва от влизането на зли духове в дома. Друга често срещана особеност в традиционната китайска архитектура е наличието на два каменни лъва от двете страни на входната порта, тяхната функция отново е да предпазват дома от зли духове.


Построяването на много 四合院 един до друг води до създаването на цели жилищни квартали, така наречените 胡同.

胡同 датират от династията Юан (1279–1368), а по време на династиите Мин (1368–1644) и Цин (1644–1911) усилено се разширяват. В средата на 20ти век, много от традиционните хутонги са разрушени за да могат да бъдат построени нови пътища и сгради. Но в наши дни останалите хутонги са защитени от закона с цел запазването на този аспект от китайската културна история.

胡同 са неразделна част от Пекинската култура и формират сърцето на Стария Пекин. 胡同отразяват културата на местните жители на Пекин, а голяма част от тях са свързани с различни исторически събития.

Бихте ли посетили Китай, за да разгледате 胡同 и 四合院? :)

69 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page