top of page
  • Снимка на автораМайк Н.

"Пътят към слънцето" - препоръка за сериал


Обичате да гледате интересни сериали и/или може би вече учите китайски език? Ето как може да съчетаете полезното с приятното, а аз ви обещавам, че този сериал 电视剧 [diàn shì jù] наистина ще ви хареса.


一路朝阳 [Yīlù zhāoyáng] - "Пътят до слънцето" излезе преди по-малко от месец на пазара, но вече е сред фаворитите в Китай, особено в столицата. Не е чудно и защо - действието се развива в сърцето на Пекин.


Началото на историята е през 2007 година, както можем с носталгия да видим от телефоните с копчета.

Интересен факт е, че аз точно тогава тъкмо пристигнах в Пекин и то в същия квартал – Чаоянг. Смятам, че режисьорите са успяли много изкусно са пресъздадат атмосферата на града от онова време, както и развитието на социалния и иконимически живот на китайското общество до днес.


Това, което на мен лично най-много ми хареса в сериала, е че показва реалистични сцени от всекидневието на хора от всички социални класи, изпълнени с щастие, драма, тъга и амбиция.


Главното действие е фокусирано върху живота на две млади момичета, тъкмо завършили университет, които заедно се отправят по пътя на възрастните, търсейки тяхното място под слънцето.

Нашите готини героини Ли Му Дзян и Тиен Ронг започват да опознават града и живота, сблъсквайки се с обикновените житейски трудности, които подлагат на изпитания волята, приятелството, но и бъдещето им. Има, разбира се, преплетени и любовни истории, защото закъде сме без любовта, но няма да ви издаваме как точно се развиват основните събития. ;)

Надникваме и в идеалите и целите на младите китайци. За някои от тях успехът е равен на изключителна кариера и професионално признание, а за други на създаване на щастливо семейство.

На нас зрителите ни остава само да натиснем play, притаявайки дъх и да им стискаме палци да постигнат мечтите си... и да намерят щастието.

Но в реалния живот и в сериала дали това ще се случи? - Отговорът на този въпрос предстои да разберете.


Държа да отбележа, че нагледно ще се сблъскате и вие с някои от културните разлики и особености на модерен Китай, например ще чуете малки шеги, които може би ще ви се сторят странни и дори груби и неуместни, но такива понякога са китайците - до болка прями. Ще видите и много прилики със западния начин на живот. Епизодите са по 45мин. и ни превеждат през целия град - известни кафенета, магазини, лъскави бизнес сгради, забележителности и хутонги, ще разберете дали Пекин може да стане и вашето място под слънцето. :)


Пожелавам ви да се „разбиете“ от гледане на всичките 36 епизода, но и да подобрите лексикалния си запас от думи и фрази по китайски като повтаряте на глас. Смело и амбициозно като Ли Му Дзян и Тиен Ронг! Не на последно място, питайте ни въпроси по сериала и за живота в Китай, ще очаквам и вашите искрени впечатления от телевизионата новела. А в замяна вие може да споделите вашите любими китайски сериали.


Тук е линк към сериала в YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=q1WekIghxmU


П.С.: Китайският език в сериала е много приятен, чист и без диалекти, с добре балансирана скорост и съвременен жаргон. Записвайте си интересни изречения и фрази, така ще учите неусетно - 加油!187 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page