top of page

Приключения с китайски език за деца

Актуализирано: 6.03

Ще ти разкажем как през юни 2023 протече нашия първи детски лагер, а ако искаш малчугана ти да направи смела крачка към китайският език и самостоятелността, през септември планираме следващ лагер - запази си местенце още сега като попълниш тази форма: https://forms.office.com/e/zPSMaiyhhU


Ще започнем с пътуването с влак, за някои деца то беше истинска одисея, тъй като никога не се бяха качвали на БДЖ. (Въпреки, че БДЖ винаги е било и винаги ще бъде, едно такова мистично преживяване, до което поне веднъж трябва да се докоснеш.) Но безспорно маршутът София - Кюстендил е наистина живописен, дефилето на река Струма ни позволи да припознаем различни предмети и животни в карстовите скални образования, да броим тунелите и да си намисляме желания при всяко едно влизане в тях и да следим през колко моста ще минем. Измислихме си и чудни истории с необичайните имена на гарите и не усетихме кога минаха 2ч и 40 мин, озовавайки се в Града на Черешите.


След като стигнахме в базата, освен лъчезарната Елена - собственик и двигателна сила на детско ваканционно селище " Живей с Любов" и нейния екип, заедно с медицинско лице, ни посрещнаха пухкавата котка Бисквитка и нашия верен пазач - кучето Найден. Децата се удивиха и на пъстротата на местенцето и разбира се, се втурнаха да си запазят легла на вторите етажи, за обяд похапнахме и любимите на всички спагети със сметана и горски гъбки. Държа да отбележа, че храната в Живей с Любов е много вкусна и разнообразна. Приготвя се от ресторант Тихия кът (чието име с децата бързо преведохме на китайски като 安静的地方), в който държат на свежите плодове и зеленчуци и пресните продукти от близката ферма. Децата задружно сладко, сладко опустошаваха всяка порция, може би все пак и чистия въздух и игрите навън са допринесли за добрия апетит, но факт е, че нямаше разочаровани. :) През първия ден се запознахме с изкуството на китайските оперни маски и установихме защо в Китай няма да срещнеш шутове с червени нослета.


На втория ден започнаха и сутрешните уроци по китайски език, придружени с песни на птички и слънчеви лъчи между процепите на дъските в ателието на плевнята. Бел. ред. Хубаво е когато успяваме да задържим и съхраним паметта на миналото, пък било то и с нови, съвременни употреби.

Забравих да спомена, че след ставане от сън и преди закуска, дните ни започваха и с лека и кратка гимнастика, за бодрост и подготовка за уроците и забавленията. В следобедните часове разбрахме как топче глина се превръща в чашка, чинийка или скулптура. Смело нацапахме ръце и с пръсти усетихме колко опърничав може да бъде земния елемент и как е необходимо търпение, за да го накараме да ни съдейства.


След уроците по китайски и обилен обяд решихме да се възползваме от хубавото време. А, софиянци, ако сте се чудили какви са били тези радостни викове, ентусиазъм и смях около 14:00 на 26. юни - сега ви казвам, това беше отговора на въпроса “Деца, искате ли да ходим да се къпем в реката?” Разходката ни разкри красотата и спокойствието на Осоговската планина, а водопада ни разхлади с нежни, студени пръски. Открихме летния сезон, като си поиграхме в плитката рекичка и хванахме малко тен. Събрахме си както блестящи камъчета, така и малки опаковки и дребни боклуци, по пътя обратно. Съгласихме се, че опазването на околната среда е нещо, което е обща отговорност и то от най-ранна възраст. А нашия енергичен, опашат Найден през цялото време весело тичаше и разучваше маршута ни. Обратно в базата последва и заслужена почивка - разделени в отбори изработихме разноцветни дракони от хартия, а преди да си легнем развихрихме и въображението си с настолната игра Dixit.


На третият ден след уроците, хванахме калиграфските четки и туш, и изрисувахме числата и новите ни, китайски имена. Разшифровахме и се зарадвахме на техните значения, защото име като "Мощна гръмотевица" рядко се среща в България. :)

Разпуснахме с игри с топка и се подготвихме за нещо специално. Посетихме “къщичката с пчелите” и усетихме благоприятното влияние на АПИ терапията. Дегустирахме и то по няколко пъти (само за да се дадем правилна оценка, не заради друго) от различните видове сладки изкушения на работните пчелички: от пресния мед на питата до тъмния и лечебен манов мед.

Увлекателно ни разказаха за живота им и тяхното значение в природата, докато ги гледаме през прозореца на специалните кошери. Получихме и много подаръци, а за спомен сами изработихме и декоративни пчелички от восък. Но това не бяха всички изненади за деня, когато се върнахме обратно в базата, подхванали творческото вдъхновение изработихме интересни китайски фенери, а по-късно ни очакваше и…


Една от някогашните селскостопански сгради в Живей с Любов е превърната в лятно кино с удобни столчета. Там след вечеря, изгледахме класическата анимация за далечния Изток - “принцеса Мононоке”.


Предпоследния ден донесе още много усмивки. Децата нямаха търпение да започнат сутринта с китайски език, изненадаха учителя като самостоятелно преди урок започнаха да упражняват разписването на йероглифи. Така получиха и бонус калиграфски уроци, а по-късно и подаръци дошли директно от Китай. В обедната почивка игрите продължиха, но вече и на китайски - упражнихме научените думички за частите на тялото и цветовете с помощта на играта “кой съм аз”. Следобеда багрехме платове и хапнахме чудна пица. И то направена от самите нас и изпечена на пещ на колела! Ех, какъв наситен с емоции ден.

Съоснователя на школа ЕдуЛаб - Майк долетя от Пекин специално, за да се включи в лагера. Децата се запознаха с него, упражниха наученото по китайски и доказаха, че само за няколко дни може да се научат много китайски думички и фрази. В замяна получиха автентични ветрила и други сувенири.


Последния ден дойде по-бързо от очакваното, но така е когато ти е приятно, дните просто летят. Имаше и детски сълзи, никой не искаше да си тръгва и да се разделя с новите си приятелчета. Успокоихме се с мисълта, че ни очакват тунелите, влака и смешните имена на гарите. Обещахме си да не забравяме новите приятелства и да отброяваме дните до следващия лагер, който ще бъде от 01 - 06 септември 2023 в чудното детско ваканционно селище Живей с Любов в с. Смоличано - https://www.facebook.com/Livewithlove2019


П.С. В програмата ни имаше и допълнителни инициативи като: интерактивен детски театър, аранжировка на полски букет, китайски изрезки от хартия, редене на 3Д пъзел, изработване на картичка за рожден ден, свирене на пиано и куп други занимания. За следващият път ни остана само вечерен лагерен огън. Ако искаш и твоето дете да бъде част от всички тези приключения, виж пълната програма: https://www.edulab-cn.com/ezikovi-lageri-2023 или директно ни пиши: edulab.cn.bg@gmail.com Очакваме ви. :)


Ако се чудите защо език като китайския е полезен за вашите деца, може да прочетете и нашата статия👉 https://www.edulab-cn.com/post/6-скрити-причини-децата-да-учат-китайски-език


135 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page