top of page
  • EduLab

Празникът “Средата на есента”

Днес Китай и други страни от Далечния изток празнуват един от най-красивите и романтични празници „Средата на есента“. Известен още като Лунния фестивал, Фестивала на летящите фенери или Фестивала на Лунните кексчета, той традиционно се празнува на 15-тия ден на осмия месец от Лунния календар, т.е. през септември или началото на октомври. Тази година фестивалът се пада на 29 септември, което е близо до Националния празник на Китай на 1 октомври. Следователно хората, живеещи в континентален Китай, ще се радват на 8-дневен официален празник, наречен и "Златната седмица" (от 29 септември до 6 октомври).

Днешният празник има история от над 3000 години. В началото се е отбелязвал като императорска жертвена церемония, свързана с поклонението пред Луната и земеделските дейности. Промените в Лунните фази давали важни насоки за графика на земеделието. Затова хората почитали нощното светило, за да благодарят за реколтата и да насърчат „светлината, даваща реколтата“, да се върне през следващата година. В съвременни времена повечето хора разполагат с достатъчно хранителни запаси, но „Средата на есента“ все още е популярен, тъй като пълнолунието по време на фестивала е символ на семейни събирания. С развитието му и с течение на времето той придобил допълнителни значения и сега включва молитви за добро здраве и щастие.

Легендата:

Имало едно време една красива и грациозна жена на име Чан'ъ. Мъжът й Хоу Йи бил отличен стрелец с лък. По това време земята била огрявана от десет слънца и хората живеели в ужасна жега. За да спаси земята, Хоу Йи използвал лъка и стрелите си и свалил девет от слънцата. Той бил обявен за национален герой и получил еликсира на безсмъртието, който обаче стигал само за един човек, а Хоу Йи и Чан`ъ не искали да се разделят. Един злокобен ден докато красавицата била сама вкъщи, ученик на Хоу Йи се опитал да открадне подаръка на безсмъртието. За да спаси безценния дар от крадеца, Чан`ъ изпила магическата течност, а след това се понесла към небето, където се превърнала в Богинята на Луната. Но любовта си искала своето...

Не след дълго, самотната и тъжна Чан'ъ успяла да каже на съпруга си колко съжалява за своята постъпка и му зарекла: „Утре е пълнолуние. Ще направиш сладки от брашно във формата на пълната Луна и ще ги поставиш в северозападна посока от дома ни, след това ще извикаш името ми. И точно в полунощ аз ще се прибера“. Хоу И направил всичко, стъпка по стъпка, а през нощта Чан'ъ долетяла от Луната и двамата отново се събрали заедно, макар и за кратко. Така хората започнали да правят Лунни сладки 月饼 [Yuèbǐng] за деня на завръщането на красавицата.

В днешно време фестивалът е втория най-важен семеен празник след Китайската Нова година. Това е времето, когато китайците се събират с близките си, пускат летящи фенери за щастие и ядат сладки, които не са просто храна, а носители на дълбока традиция и духовно изживяване.

Лунните кексчета са и чудесен подарък за приятели и близки. В модерен Китай може да срещнем различни видове с разнообразни пълнежи и изискани опаковки - истински шедьоври.


Как хората отбелязват „Средата на есента“:


- Наслаждават се на вечеря със семейството

В китайската култура заоблеността на естествения спътник на Земята символизира събирането/обединението на семейството. Задължителна за този ден е семейната вечеря. Официалният празник (обикновено 3 дни) е главно за китайците, работещи на различни места, за да имат достатъчно време да се приберат вкъщи. Тези, които са твърде далеч от дома на родителите си, обикновено се събират с приятели.


- Яденето на Лунни сладкиши/кексчета

Лунните сладкиши са задължителната храна в средата на есента в Китай. Те са традиционен китайски сладкиш. Кръглата им форма и сладък вкус символизират пълнота и сладост. На празника „Средата на есента“ хората ядат лунни сладкиши заедно със семейството си или ги подаряват на роднини или приятели, за да изразят своята любов и най-добри пожелания. Лунните сладкиши обикновено се ядат след вечеря, докато се любуват на Луната.

- Да оцениш красотата в небосвода

Пълната Луна е символ на семейни събирания в китайската култура. Сантиментално се казва, че "Луната през тази нощ е най-ярката и най-приказната".

Китайците обикновено изнасят маса отвън пред къщите си и сядат заедно, за да се любуват на нощното небе, наслаждавайки се на храната. Родители с малки деца често разказват легендата за Чан`ъ. Развиват и малка игра - децата се опитват да намерят и видят силуета на богинята в петната по Луната.


- Преклонение пред Луната

Според друга легенда приказна девойка на име Чан'ъ живее на Луната заедно със сладко зайче. В нощта на празника хората подреждат навън маса с Лунни сладкиши, закуски, плодове и чифт запалени свещи върху нея. Някои вярват, че като се покланят на нощното светило, Чан'ъ ще изпълни всичките им желанията.

- Изработване на фенери

Важна част от фестивала са и пъстрите фенери. Китайците изработват фенери от цветна хартия, окачват ги и на дървета или къщи. Пускат ги и с вятъра, с пожелания за здраве и просперитет. Посещават дори обществени изложби с фенери, затова и често може да чуете празника да бъде наричан - Фестивала на фенерите.

Интересен факт е, че фенерите се свързват с фестивала още от времето на династията Тан (618–907 г.), вероятно поради народното вярване, че носят късмет, светлина и семейна сплотеност.

Те могат да са с чудновати форми, да наподобяват животни, растения или цветя. Традиция е да се пишат гатанки върху тях, а решаването им след това е истинско забавление за цялото семейство, особено за малчуганите.

Пожелания за Празника „Средата на есента“:


Най- универсалното е 中秋节快乐![Zhōngqiū jié kuàilè!] Честит средноесенен фестивал! Пожеланията се делят и на:

- Пожелания за семейството

Независимо колко сте заети, намерете време за най-близките хора - поканете ги на вкусна вечеря или поне им се обадете.

-Поздрави за бизнес клиенти

По време на този традиционен фестивал подаряването на Лунни сладки и изпращането на поздрави на вашите клиенти е добър избор. Ще ви донесе късмет и нови клиенти!

-Пожелания за приятели

Освен семейството и бизнеса, не забравяйте вашите скъпи приятели! Изпратете им картичка с топли поздрави.

-Пожелания за влюбени

Фестивалът на Луната е не само ден за събиране на семейството, той е и ден на вечната любов. Къпете се в Лунната светлина и кажете нещо сладко на любимия си. Лунната богиня ще ви благослови!

-Пожелания за възрастни хора

Не забравяйте да поздравите вашите роднини, баби и дядовци, и да им пожелаете весел празник.


Ето и няколко идеи за картички на китайски език:


П.С. 🏮 Ако този традиционен китайски фестивал ви е харесал и искате да го отбележите, тази вечер хапнете навън и се насладете на небосвода. А, попълвайки тази форма ще получите и 16 интересни китайски гатанки: https://forms.gle/QTrFprxq7avi6m9a7 за пълно потапяне в магията на Изтока.


106 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page