top of page
  • Снимка на автораМая К.

Обичаш ли фантастика? Трябва да прочетеш "Трите тела" (三体Sān Tǐ ) от Лиу Цъсин!

Ако сте почитатели на научната фантастика, поръсена щедро с наука (физика на частиците) и далновидни прозрения за възходите и паденията на човешките цивилизации, за виртуалната реалност на компютърните игри, за самотата на интелектуалците и хората на науката, то тази книга ще ви сграбчи за гърлото и няма да ви пусне до последната страница.

"Трите тела" (三体Sān Tǐ ) – първа част от трилогията „Земното минало“ (地球往事 Dìqiú Wǎngshì) на писателя-фантаст Лиу Цъсин е нашето предложение за книга от китайски автор в превод на български език. С този роман през 2015г., авторът става първият писател от Азия, носител на наградата „Хюго“.


Всъщност, "三体Sān Tǐ" слага началото на една епична научнофантастична сага в три части, чието действие започва по времето на културната революция в Китай през 60-те години на XXв. Сюжетът е нестандартен и много интригуващ и изглежда, че времевият му обхват се простира до някъде отвъд времето. В романа се преплитат две времеви линии – кървавите години на бушуващата културна революция и епохата на нашата съвременност. Сцена на действието и в двата случая е Китай.


Книгата хвърля светлина върху исторически събития, митове и легенди и няколко добре познати научни теории в областта на физиката. С многобройни промени на мястото на действието, непрекъснато превключване между времевите линии, реални и виртуални светове и премерено пестеливото разкриване на информация, четенето се превръща в синоним на една предизвикана мисловна експедиция в търсене на истината, обвита в тайнственост и... астрофизика.


Дали действително имаме нужда от контакт с извънземните? Какъв ли би бил финалът от сблъсъка на две могъщи цивилизации?


Удоволствието от четенето на този феноменален роман дължим на блестящия превод на Стефан Русинов и издателство „Колибри“.


67 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Kommentare


bottom of page