top of page
  • Снимка на автораМайк Н.

Легендата за Пастира и Небесната тъкачката - 牛郎与织女

Хубава, но и тъжна легенда за любовта „без която не можем“. Преди да ви я разкажа, първо искам да ви запозная с главните герои. Тази история от древния китайски фолклор има множество вариации според географския район и родовите интерпретации.

织女 [Zhīnǚ] - е небесна тъкачка - жена или фея, която заедно с 6-те си сестри живее на небето. Тя е богинята, която шие всички дрехи и ги дарява на хората. Астрономически това е и звездата Вега, най-ярката звезда от съзвездието Лира.

牛郎 [Niú láng] - Нулан е обикновен човек и пастир.

银河 [Yínhé] - Сребърната небесна река - Млечния път.

彩桥 [Cǎi qiáo] - Цветният мост, който свързва Земята и Рая.

喜鹊 [Xǐquè] - Сврака. В разрез на българските митове и легенди, в китайската митология свраките са предвестник на доброто.


Легендата:

Имало едно време пастир на име Нулан, който след смъртта на родителите му, бил изгонен от родния дом от брат му и доведената им сестра. Огорчен, той напуснал само с един вол, но бил почтен и работен мъж и не се отказвал пред трудностите. Продължил да работи усилено всеки ден - от ранна заран до късна доба.

Виждайки какъв добър човек неговия собственик е, един ден стария вол решил да му помогне и му казал: “ Небесната фея Джъню се приготвя да слезе на Земята и да се изкъпе в река Хуан. Ако успееш да вземеш дрехите й, ще се ожениш за нея".


Няколко дни по-късно настанали големи горещини и Джъню и останалите 6 небесни богини слезнали на Земята да се охладят и забавляват в прохладните и чисти води на реката. Когато дочул за това, пастирът си спомнил за думите на стария вол и решил да го послуша. Отишъл тайно до мястото, на което те се къпели и като разбойник вездесъщ скрил дрехите й.

Джъню и нейните сестри видяли момъка и се паникьосали. Всички освен Небесната тъкачка избягали надалеч, но уви дрехите на Джъню били изчезнали. Тя останала сама, свенливо във водата, защото нямала какво да облече. Запленен от красотата й Нулан предложил на феята, че ще й върне дрехите, само ако се съгласи да му стане негова жена.

Красавицата съзряла колко честен и открит младежа, стоящ пред нея е, влюбила се и му пристанала. Скоро след това сключили брак. Родили им се и деца - едно момченце и едно момиченце. Младият мъж продължил да работи на полето, феята се грижела за семейството, живеели сплотено и щастливо заедно.


Не минало дълго време и Небесната майка научила, че Джъню се е омъжила за смъртен, побесняла и заповядала на небесните пазачи да я доведат обратно, за да я накаже.

Когато те дошли на Земята, стария и верен вол бил наблизо и станал свидетел как я пленяват и отвеждат. Той не можел да понесе да види младото семейството разделено, затова счупил рога на главата си и го превърнал в малка лодка. Тази лодка дала възможност на Нулан и децата им да последват Джъню. Обаче, точно когато настигали ескорта, кралицата майка извадила златната си фиба и създала Сребърната небесна река, която разделила младите.

Двамата влюбени се спогледали отдалеч и се разплакали горчиво. Чувайки риданията им безброй свраки се притекли на помощ и с телата си построили цветен мост над реката, позволявайки на Нулан и Джъню бъдат отново заедно. Небесната майка нямала друг избор, освен да им разреши да се срещат на моста "Сврака" веднъж годишно.

Така всяка година на седмия ден през седмия лунен месец двамата влюбени успяват поне за малко да бъдат отново заедно.

В днешни времена този празник се най-често се подчита от младите китайци и се нарича Циси 七夕节 [Qīxì jié] Двойната седмица или Деня на влюбените 情人节 [Qíngrén jié]. Вярват, че дъждът на този ден символизира сълзите на Пастира, Тъкачката и разчувстваните птици. Всяка година датата се променя спрямо лунния календар. През 2023г. този празник е на 22 август.


Интересен ли ви е китайския фолклор? Можете да прочетете и други статии в блога ни:


Тук е и оригиналната историята на китайски език. Може да я прочетете и преведете, за да упражните знанията си:


故事出自中国古代民间传说。人间有一放牛郎,辛勤耕作,早出晚归。有一天老黄牛开口说话:“织女河中洗澡,如能趁机拿到织女的衣裳,就可娶她为妻。”某日,织女到人间游玩并在湖中嬉水,牛郎照着老黄牛的话去做,与仙女结成夫妻,并生有一男一女,生活幸福美满。但天庭震怒,押解织女回天庭受审,老牛不忍他们妻离子散,于是触断头上的角,变成一只小船,让牛郎挑着儿女乘船追赶。就在追上之际,王母娘娘拔下金钗,在天空划出了一条波涛滚滚的银河。牛郎、织女遥望对泣,真情感动了喜鹊,无数喜鹊用身体搭起了一道跨越天河的彩桥,让牛郎织女在天河上相会。天帝无奈,只好允许牛郎织女每年七月七日在鹊桥上见面。


136 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comentários


bottom of page