top of page

Кулинарна медицина - как да превърнем кухнята си в лечебница според традиционната китайска медицина

Черна салата, черен десерт и черен ошав за сезон зима и орган бъбреци


Продължаваме темата за бъбреците и черните храни, които им действат подхранващо, с няколко семпли рецепти, които можем да добавим към зимното си меню. Според традиционната китайска медицина зимата е сезона, през който бъбреците са най-активни и това е времето, когато е най-подходящо да ги укрепваме и лекуваме.

1.Бобена салата за тонизиране на бъбреците

Основата на нашата салатата е черен боб. В традиционната китайска медицина бобът, който самият прилича на бъбрек, е мощен тоник за този орган. Може да използвате какъвто вид боб си изберете, но за да останем верни на черния цвят и лечебния му ефект върху бъбреците, ще изберем черен боб. Начин на приготвяне: приготвяме боба по стандартния начин – накисваме за няколко часа (може и едно денонощие), след което сменяме водата и варим до омекване.

Другите съставки, които ще използваме са кълнове, пресен лук, пресен чесън, гъби и магданоз. Лукът и чесънът имат загряваща бъбреците функция, а магданозът тонизира бъбречното Чи. За тази рецепта избрах черна дървесна гъба заради цвета, но и заради текстурата, която я прави подходяща за салата. В България се продава в сушен вид, т.е. е нужно да се накисне първо във вода, преди да се смеси с останалите продукти. За хората, които обичат да берат гъби и знаят как да ги разпознават, прекрасна алтернатива е черната гъба тръбенка. Нея ще използваме по-долу за направата на черен билков ошав.


За лечебната функция на кълновете ще говорим по-подробно през сезон пролет – орган черен дроб. С мощно задвижващата си функция, те ще са основна храна за преодоляване на пролетна умора и/или пролетна депресия.

Нарязваме изброените по-горе съставки и ги смесваме с вече сварения боб, с изключение на кълновете – тях добавяме цели към готовата смес. Слагаме малко сол, олио от ленено семе или зехтин и изстискваме добро количество лимон в салатата. Винаги обичам да добавя малко оцет към лимона, за да премахна острия кисел вкус, който лимонът понякога оставя.

Ако харесвате салатите си по-сочни, може да нарежете един-два домата на малки кубчета и да ги прибавите. Предлагам също да оставите салатата да престои половин час в хладилника, за да могат различните аромати и сокове да се смесят добре.

2. Десерт-тоник за бъбреците

Ето един лесен за направа, вкусен десерт за подсилване на бъбреците, който е подходящ както за възрастни, така и за деца. Съставките са – черен сусам, орехи, вълчи плодове - годжи бери и кафява захар (може да из