top of page
  • Снимка на автораАда А.

Как китайците "могат" по 3 различни начина - модалните глаголи

Актуализирано: 28.07.2021 г.

Автор: Ада Атанасова


Знаеш ли, че в Китай има 3 думи за "мога", само че и трите означават различно "можене"... Малко объркващо, нали?


Днес ще поговорим малко за глаголите.


Да обърнем внимание на 3 специални глагола: 会 [huì] - хуи, 可以 [kě yǐ]- къ и, 能 [néng] - нонг.


Внимание! Тези глаголи са модални и винаги стоят пред първостепенния глагол в изречението. Негативните им форми се образуват с частицата 不 [bù] – бу.


1. 会 [huì] – мога, способен съм на... 会 [huì] е модален глагол. 会 [huì] представя или означава умение, базирано на придобити знания. Също означава възможност, в смисъл на даване на права или съответно забрана, когато се постави пред него знакът 不 [bù] – бу. Напр. 不会。Ето и друг пример с глагола 会 [huì], използван за придобито умение:


我会说中文 [Wǒ huì shuō Zhōngwén.] – Аз мога да говоря китайски език.

你会说英语吗? [Nǐ huì shuō yīng yǔ ma?] - Говориш ли английски език?


2. 能 [néng] – мога, способен съм на… Но! за разлика от 会 [huì], 能 [néng] представя знания, умения, които са ти заложени по рождение и не изискват специално образование. 能 [néng] се използва и когато представя възможност или питаш за позволение.Например, за вродения ти талант да пееш, ще казваш:


我能唱歌 [Wǒ néng chàng gē.] - Мога да пея.

Но ако можеш да свириш на китара, ще казваш:

我会弹吉他 . [Wǒ huì tán jítā.] - Мога да свиря на китара.


Можеш ли да кажеш негативната форма на 能 [néng]?


Пример:


我不能买东西、我没有钱. [Wǒ bùnéng mǎi dōngxī, wǒ méiyǒu qián] – Не мога да пазарувам, нямам пари.Все пак, когато използваш 能 [néng], за да получиш разрешение, ако отговорът е негативен, т.е. не е дадено разрешение, тогава се използва негативната форма на 可以 [kěyǐ], която е 不可以 [bùkěyǐ] - не може, а не 不能 [bù néng].


Пример:


这里 [zhè li bù kěyǐ xīyān.] Тук (вътре) пушенето е забранено.


3. 可以 [kěyǐ] - къ и – разрешение, позволение


我可以用信用卡吗? [Wǒ kě yǐ yòng xìn yòng kǎ fù kuǎn ma?] - Може ли да платя с кредитна карта?


Чакай, 能 [néng] не беше ли също за искане на разрешение?! Ами да, но по-коректно е да използваш 可以 [kěyǐ]. Не задълбавай много на толкова ранен етап обаче, дори да използваш 能 – пак ще останеш разбран. а
Кой от трите глагола мислиш, че е правилно да използваш, за да кажеш "Аз МОГА да разбирам модалните глаголи 会 [huì] - хуй, 可以 [kěyǐ]- къ и, 能 [néng] - нонг”?


P.S. Ако ти се струва интересно или нещо не си разбрал, запиши си се за БЕЗПЛАТЕН подготвителен курс с EduLab в линка: https://forms.gle/MSRhqeEL6mFwT1Pn9 :)


56 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page