top of page
  • Снимка на автораАда А.

Как е възникнал светът според китайците?

Актуализирано: 3.08.2021 г.

Митът за Пангу


Опитайте се да четете йероглифите на глас и да научите техните значения.

В началото вселената била яйце (蛋 [Dàn]), а вътре в яйцето бил хаосът (混沌 [Hùndùn]), в който се смесвали Небето (天 [Tiān]) и Земята (地 [Dì]. Сред хаосът растял приказният гигант Пангу (盤古 [Pángǔ]).


С времето 盤古 ставал все по-голям, а мястото в 蛋 все по-малко. 盤古 се събудил, и усетил, че в 蛋 било много тъмно и задушно. Разтегнал тялото си и в този момент черупката на 蛋 се пропукала. Светлината от 混沌 проникнала навън и образувала 天, а студената материя поставила основите на 地.


盤古 плахо излязъл от своя дом и почувствал огромното пространство, което се разкрило. Започнал да расте и станал висок девет милиона ли! Това било разстоянието между 天 и 地.


Гигантът бил много изплашен да не се случи нещо, което да прибере 天 и 地 отново между черупките на 蛋 и затова решил да подпира 天 с главата си, а 地 с крака и да не им позволява да се докосват.


Всеки ден растял все повече, а 天 и 地 се разделяли с толкова, колкото бил висок самият той. Така изминали 18 000 години, докато 天 не можело да отиде по-високо, а 地 вече била достатъчно твърда и благотворна. 盤古 бил гигантът, който държи света.


С времето 盤古 отслабвал и вече не можел да поддържа хармонията между 天 и 地. След като умрял след себе си оставил света почти такъв, какъвто го познаваме днес.


В Китай има различни версии на този мит в зависимост от това кой ги разказва. Дали южните или северните народи, дали тези на Запад или Изток. Във всеки случай един е главният герой - 盤古, пазителят на 天 и 地.


Искате ли да чуете още китайски легенди? Елате на Безплатен курс по китайски в парка! Повече инфо във формата за записване: https://forms.gle/kEE9rEHLxKU2sizQ8


Речник:

蛋 [Dàn] - яйце 混沌 [Hùndùn] - хаос 天 [Tiān] - небе 地 [Dì] - земя 盤古 [Pángǔ] - Пангу, митичен гигант, част от мита за сътворението на света


Автор: Ада Атанасова


69 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

댓글


bottom of page