top of page
  • Снимка на автораАда А.

Историята за Деня на труда в Китай 🇨🇳

Актуализирано: 28.07.2021 г.

Автор: Ада Атанасова


Честит ден на труда! 劳动节快乐 Láodòng jié kuàilè!


В историята този ден се бележи почти по целия свят, а поводите, които са го провокирали във всяка страна, която го посреща, са сходни - желанието на работниците да бъдат уважавани и оценени.


Международният ден на труда е национален празник и в Китай, който се посреща на 1. май. Това е празника на всички работещи хора и предприятия.


На 1. май 1886г. в САЩ се случват протести и демонстрации в голям мащаб. Над 35 000 души са по улиците и площадите и бурно изразяват недоволството от неравните права на работниците, малкото заплащане, извънредния труд, чували се първите лозунги, поставящи жените наравно с мъжете. Исторически, събития като това поставят началото на Деня на труда.


В Китай този ден официално се посреща от 1918г. Всички индустриални градове се включили в масови демонстрации и събирания и, подобно на САЩ, хората се осмелили да се борят за равни права, по-високи заплати и добри условия на труд. В навечерието на 1921г. се появила и 五月天歌 Wǔyuètiān gē - Първомайската песен, която за по-малко от седмица се разпространила из цял Китай.

От 1998г. до 2007г. китайците имаха 7-дневна ваканция - 黄金周 Huángjīn zhōu - Златната седмица. Вече се почива само 3 дни - т. нар. 小黄金周 Xiǎo huángjīn zhōu - Малка златна седмица.


Как посрещат Деня на труда там, където си ти? Почивни дни ли са, има ли шествия и празненства? :) Речник: 劳动节快乐 Láodòng jié kuàilè - Честит ден на труда!

劳动节Láodòng jié - Ден на труда 五月天歌 Wǔyuètiān gē - Първомайската песен

歌曲 Gēqǔ - песен, мелодия 黄金周 Huángjīn zhōu - Златна седмица 小黄金周 Xiǎo huángjīn zhōu - Малка златна седмица

25 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page