top of page
  • Снимка на автораАда А.

Земята, където жените управляват!

Актуализирано: 3.08.2021 г.

Етническата група мосуо (摩梭 Mósuō) в Китай наброява близо 40 000 души, които живеят високо в Хималаите, в провинциите Юннан (云南省 Yúnnán) и Съчуан (四川省 Sìchuān), по бреговете на живописното езеро Лугу, близо до границата с Тибет. Най-висшестоящият член на обществото там е бабата (祖母

Zǔmǔ), а жената (女士 Nǚshì), майката (母亲 Mǔqīn) и дъщерята (女儿 Nǚ'ér) се поставят на абсолютен пиедестал.

Хората от 摩梭 вярват в пълния матриархат. Според китайците в това общество, 女士 има силата да управлява, благодарение на мъдрите й решения. Обикновено най-възрастната 祖母 е главата на семейството, но тя не го управлява авторитарно, а само напътства. Именно липсата на контрол, на силно изразеното желание за власт, а в същото време деликатното съветване, подкрепата и състраданието са характерните особености на лидерите в 摩梭.


Ролята на жената освен майка е и "мениджър" на обществото. 祖母 отговаря за разпределянето на храната и парите. Личната собственост не е от значение, защото в къщата всичко е по равно. Според членовете на 摩梭, 祖母 трябва да излъчва благородство, сила, достойнство и светлина, да бъде деликатна и честна. Останалите имат естествена потребност да са близо до нея, до природата, да се отнасят с уважение един към друг и към мъжките партньори. Ролята на мъжете, освен да създават деца и да бъдат бащи, е да земеделстват, да носят храна и да защитават физически семействата си.


Въпреки лидерството на 祖母, в това общество няма силно изразена йерархия. Няма силни на деня, контрол и желание за власт в смисъла, който влага съвременното общество. 摩梭 просто са осъзнали, че сред тях жената играе основна роля в живота на всички - от раждането и майчинското й присъствие до по-късния етап в живота на всеки - като съветник и безрезервна подкрепа.


В семействата от 摩梭 , братята и сестрите цял живот живеят заедно в една къща със своята 母亲 и 母亲 на тяхната 母亲. В едно домакинство може да има десетки хора с кръвна връзка, но не и брак. Всички споделят всичко по равно, както и отговорността за децата в семейството. Дори езикът на 摩梭 няма дума за "леля" - сестрите на 母亲 също се наричат 母亲, няма значение кой е родил детето. Децата взимат фамилията на 母亲.


В 摩梭 за бракът между мъжа и 女士 се използва понятието - "ходещи бракове". Колко деца да роди и кога зависи изцяло от решението на 女士, изборът на мъж - също. 女士 има право на колкото партньори пожелае, а наследството се предава от 母亲 на 女儿 . Не го разбирайте погрешно обаче - традиционната моногамия не е изчезнала напълно, ако 女士 пожелае тя може да избере само един партньор и да имат дълготрайна връзка, но не и да живеят заедно. В ходещите бракове, мъжът е този, който "ходи". Той не живее с 女士. Обикновено я посещава привечер, след това си тръгва и сутрин се връща, за да помага с децата ако е нужно. Чудите се къде отива, когато си тръгва? При собственото си семейство, управлявано от друга 祖母, където има ролята и на чичо за своите племенници, което е равностойно на баща.


Благодарение на тази структура на отношенията, в 摩梭 се смята, че връзката е освободена от чувство за притежание, ревност, предразсъдъци за икономическото състояние. Лидерът в 摩梭 - 祖母 твърди, че в тяхното общество на практика няма вдовици или сираци, войни или престъпления. Дали това е така можем само да гадаем или да посетим Китай, за да разберем. Основният поминък на 摩梭 в днешно време е от туризмът и любопитните хора, идващи до 云南省и 四川省, за да видят как наистина функционира едно общество на 女士.


Опитай безплатен курс по китайски, за да разбереш още учудващи културни особености на китайците и различните общества на Изток: https://forms.gle/NFgc9kftWP5ugYza8


Речник:


摩梭 Mósuō - мосуо, често наричащи се помежду си "Na" е малка етническа група, живееща в провинциите Юннан и Съчуан, характеризираща се с матриархален модел на управление.


云南省 Yúnnán - провинция Юннан

四川省 Sìchuān - провинция Съчуан

祖母 Zǔmǔ - баба

女士 Nǚshì - жена

母亲 Mǔqīn - майка

女儿 Nǚ'ér - дъщеря


Снимките с авторски права са собственост на Karolin Klueppel: https://karolinklueppel.de/dabu


Автор: Ада Атанасова


55 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page