Китайската Нова Година

Докато ние българите вече позабравяме вълненията от коледните и новогодишни празници и прибираме кукерските си костюми, в Далечния Изток китайците отпразнуват най-важния празник в традиционния си календар – Лунната нова година.

Лунната нова година, позната още като Празника на пролетта или Китайската нова година (на китайски 春节 чуън дзие) е тържественото отбелязване на първия ден от новата година според традиционния лунен календар (农历 нун ли).

Това е семеен празник, на който китайци от близо и далеч се втурват към родните си места, предизвиквайки „най-голямата човешка миграция“. През дните, предхождащи празника през 2019 г., над 3 милиона души са пътували в границите на Китай. По тази причина, ако желаете да посетите КНР в разгара на тържествата, силно ви съветваме да се сдобиете с билети няколко месеца по-рано и да се подготвите психически за доста претъпкан градски и междуградски транспорт.

А как празнуват китайците? Точно като нас – с вкусна храна, семейни срещи, посещения на храмове и пищни тържества.

Едно от най-традиционните ястия, приготвяни специално за празника са китайските пелмени (饺子дзяо дзъ), особено в Северен Китай. Приготвянето им е чудесен повод млади и стари да се съберат около масата и ръчно да завиват тестените изкушения, докато си приказват сладко-сладко.

Също като нас, китайците обичат да радват децата си, но вместо с подаръци под елхата, те ги даряват с червени пликове, пълни с пари (红包хун бао) . По време на китайската нова година, не само пликовете са червени. Китайците смятат червения цвят за най-щастливия и празничен цвят, затова по време на тържествата всичко е отрупано с червени панделки, фенери и гирлянди с пожелания. Малки и големи обличат нови ярко червени дрехи и отиват весели към близкия храм, за да запалят благовония и да се помолят за успешна година, здраве и благоденствие.

По пътя към храма, често може да видите и традиционния лъвски танц, имащ за цел да изплаши злите лъвоподобни чудовища Ниен (年兽 ниен шоу).