Защо китайците не се усмихват на непознати

Източник на снимката: Wikipedia

Ако сте от страна, в която се окуражава поздравяването на непознати или просто казвате здравей на непознат на улицата ще трябва да помислите добре да не го правите ако Ви предстои пътуване до Китай. В китайският културен социум не се приема като нормално усмихването към непознати или чужденци. Това е и причината, поради която много чужденци, които посещават Китай за първи път тълкуват погрешно отношението на китайците като резервирано или грубо. Ако сте един от тези преживял този културен шок, не се обиждайте, причината не е във Вас.

Китайската култура е силно повлияна от учението на Конфуций, който набляга на подхранването на семейните връзки и на тясна мрежа от взаимотношения, а не просто намирането на приятели, за да ги има.

Ако се вземе предвид дългодишната история на Китай обвързана с бедност и недостиг на ресурси, това поведение вероятно е важна тактика в „оцеляване на най-гостоприемното” общество, където добротата към непознати заема най-задна роля.

В днешен Китай всичко се свежда до групи или извън групи. Като цяло китайците се научават да виждат света по този начин – доверен вътрешен кръг и „всички останали” отвън. Западняците също е нужно да разберат, че много китайци намират част от поведението на другите култури като озадачаващо. Например мнозина казват, че американците „третират непознатите като семейство а техните семейства като непознати.”

Ако сте чужденец посещаващ Китай, не е нужно да се колебаете да се усмихвате на непознати. Бъдете готови да не се изненадвате ако не получите усмивка в замяна. Китайците, които са имали повече допир с чужденци и други култури биха могли да оценят и разберат жеста. След като се разчупи леда и връзката узрее, ще откриете, че много китайци са щедри и приятелски настроени.

Някога установявали ли сте, че Вашите естествени инстинкти не са във Ваша полза в Китай? Кои поведения, ако има такива, смятате, че са по-малко подходящи и не пасват в тази културна среда?